Arhiva » Vesti » Blic 21.09.2012

Iranka pretukla sveštenika jer je tražio da pokrije lice

Mlada Iranka pretukla je muslimanskog sveštenika koji je od nje zatražio da pokrije lice maramom.

Blic petak, 21. septembar 2012.  |  Tanjug

Hodžatoleslam Ali Behešti, verski lider u Šahrmirzadu, gradu na severu Irana, izjavio je da ga je jedna devojka prošlog meseca pretukla kada ju je, idući ka džamiji na molitvu, usput "ljubazno posavetovao" da pokrije lice hidžabom pošto njena odora nije bila u skladu s vrednostima društva i islama.

- Ne samo da se nije pokrila, već mi je odgovorila da ja treba da pokrijem oči, što je za mene bilo veoma uvredljivo - rekao je Behešti u intervjuu koji je u ponedeljak dao poluzvaničnoj agenciji Mehr.

- Ponovo sam od nje zatražio da se pokrije i da me više ne vređa, ali ona je počela da viče i da mi preti - kazao je sveštenik.

- Gurnula me je i pao sam na leđa. Ne sećam se šta se dalje dešavalo, samo sam osećao kako me udara, šutira i vređa - naveo je on.

Behešti je rekao da je posle napada proveo tri dana u bolnici i da i dalje, mesec dana posle incidenta, nije sposoban da se samostalno hrani i obavlja druge lične stvari.

On je dodao da nije podneo tužbu protiv devojke, koja je u trenutku napada bila u društvu još jedne mlade žene, ali da nema ništa protiv da slučaj ispita lokalno tužilaštvo.

Zapadni mediji navode da se ovakvi incidenti ponekad dešavaju u većim gradovima, ali da su veoma retki u manjim sredinama.

Prema iranskom zakonu usvojenom posle Islamske revolucije 1979. godine, žene su obavezne da pokrivaju lice hidžabom.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Iranka prebila sveštenika zbog hidžaba

Mondo petak, 21. septembar 2012.

Iranka pretukla sveštenika

B92 petak, 21. septembar 2012.

Iran: Pretukla sveštenika jer je tražio da pokrije lice

Radio 021 petak, 21. septembar 2012.

Ključne reči

Iran

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.