Arhiva » Vesti » Blic 21.09.2012

Macneter: Srbija bi mogla u EU za sedam godina (ali da se pomiri s granicama)

Poslanik vladajuće Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i potpredsednik Privredne komore Austrije Kristof Macneter ocenio je u Beču da bi Srbija u EU mogla da udje za sedam godina. On je sinoć , tokom diskusije na temu "Srbija dalji/udaljeni put u EU" u organizaciji "Rener instituta", kazao da je potrebno pronaći pragmatično rešenje za Kosovo i poručio da bi "Srbija trebalo da se pomiri sa granicama i posveti se privredi, jer se točak istorije sigurno neće vraćati unazad".

Blic petak, 21. septembar 2012.  |  Tanjug

Macneter je napomenuo da je EU osnovana kao mirovni projekat sa očekivanjim da donese trajni mir na kontinentu, i da kao takav ima obavezu da uspostavi mir na Balkanu.

Dobijanjem statusa kandidata, prema njegovim rečima, Srbija je na dobrom putu, ali je moguće da se "oduži" sa početkom pregovora.

Srbija, kako ocenjuje Macneter, ima dobre šanse da u narednih sedam godina bude u stanju da postane članica EU.

Kada je reč o uslovima za prijem koji su u poslednje vreme pominjali neki nemački zvaničnici, on je ukazao da članice EU imaju osećaj za nemačke unutrašnjo-političke rasprave, podsetivši da se u toj zemlji približavaju izbori.

Međunarodni sekretar Socijalističke partije Srbije (SPS) Nataša Gaćeša ukazala je da je vlada Srbije opredeljena da nastavi evropske integracije, ocenivši da napredovanje Srbije ka EU deluje podjednako daleko kao što je to bilo 2000.godine, kada su usledile promene.

Gaćeša je rekla da Srbija sada isčekuje izveštaj Evropske komisije i da neke informacije ukazuju na to da će biti konstatovano da je napravljen samo ograničen napredak.

- Učinjeno je sve što se moglo, ali uvek može više. Postoji doza samokritike kod nas i mi smo iz tog razloga odlučili da ne propustimo trenutak i učinimo za državu šta možemo u trenutku kada je situacija jako teška - poručila je Gaćeša dodajući da će biti jako teško obezbediti bolji život građanima i vraćati dugove koji su narasli do prevelike cifre za jednu malu zemlju.

Da li se Srbija previše okrenula Rusiji?

Upitana da li se Srbija previše okrenula Rusiji Gaćeša je kazala da "mi kao mala zemlja nemamo mnogo vremena u našoj situaciji da razmišljamo na koje sve adrese treba da kucamo i tražimo zajedničke imenitelje".

- Nemamo izbora, pa moramo da kucamo na sva vrata. I Merkel ide u Kinu i Rusiju, kao i Leon Paneta u Kinu. Ovo je vreme globalizacije, pa ne vidim šta je sporno da tražimo ekonomske razloge za saradnju sa Rusijom - istakla je Gaćeša.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Macneter: Srbija u EU za 7 godina

B92 petak, 21. septembar 2012.

Macneter: Srbija u EU za sedam godina

Akter petak, 21. septembar 2012.

Macneter: Srbija u EU za sedam godina

Večernje novosti petak, 21. septembar 2012.

Macneter: Srbija bi mogla u EU za sedam godina

24 Sata petak, 21. septembar 2012.

Macneter: Srbija bi mogla u EU za sedam godina

Telegraf petak, 21. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.