Arhiva » Vesti » RTS 21.09.2012

Proizvođači mleka traže pomoć države

Iako je "Imlek" povećao otkupnu cenu mleka farmeri su i dalje nezadovoljni, jer ni ova korekcija otkupne cene mleka njima, kako kažu, ne garantuje zaradu. Udruženje proizvođača mleka traži od države hitne mere za pomoć tom sektoru.

RTS petak, 21. septembar 2012.
RTS: Proizvođači mleka traže pomoć države

Proizvođači koji "Imleku" prodaju mleko dobijaće od danas za tri dinara veću otkupnu cenu. Iako je povećana sa 36 na 39 dinara farmeri su i dalje nezadovoljni, jer ni ova korekcija otkupne cene mleka njima ne garantuje zaradu. Tvrde da proizvođačka cena prelazi 50 dinara za litar mleka.

"Imajući u vidu sušu i smanjenje primarne proizvodnje mleka, kompanija Imlek je ovim potezom nastavila s politikom podsticanja proizvodnje sirovog mleka kao ozbiljne sirovinske osnove", navodi se u saopštenju "Imleka".

Predsednik Upravnog odbora Udruženja Ljubiša Jovanović izjavio je na konferenciji za novinare da je stanje u proizvodnji mleka obeshrabrujuće i apelovao da država donese hitne mere za pomoć tom sektoru, naročito zbog ovogodišnje suše.

Jovanović je rekao da je u okviru Udruženja mnogo članova odustalo od proizvodnje i to će, kako kaže, biti prisutno sledeća dva do tri meseca.

"Prava kriza će nastati u decembru, odnosno u januaru sledeće godine. Mi znamo s kojim brojem grla raspolažemo i nemoguće je očekivati nekakvu proizvodnju. To je dugotrajan proces, tek treba ulagati", rekao je Jovanović.

Udruženje proizvođača mleka predlaže da se farmerima obezbedi odlaganje plaćanja poreza na godinu dana, jer bi takva mera olakšala prevazilaženje kolapsa u proizvodnji i omogućila da se farmeri fokusiraju na održanje postojećeg stada.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Imlek povećao otkupnu cenu mleka

Akter petak, 21. septembar 2012.

Imlek povećao otkupnu cenu mleka

Vesti online petak, 21. septembar 2012.

Imlek povećao otkupnu cenu mleka za tri dinara

Studio B petak, 21. septembar 2012.

Imlek povećao otkupnu cenu mleka

Beta petak, 21. septembar 2012.

Imlek povećao otkupnu cenu mleka

Večernje novosti petak, 21. septembar 2012.

Otkupna cena mleka veća za tri dinara

Kurir petak, 21. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.