Arhiva » Vesti » Politika 23.09.2012

Kacin: Potrebno je menjati Ustav Srbije

Politika nedelja, 23. septembar 2012.  |  Tanjug

NOVI SAD – Izvestilac Evrpskog parlamenta (EP) Jelko Kacin izjavio je da je potrebno menjati Ustav Srbije i da to postaje sve očiglednije i srpskoj javnosti, posle odluke Ustavnog suda o ukidanju 23 nadležnosti Vojvodine.

„Srbiji je potreban jedan moderan ustavni akt koji će omogućiti decentralizaciju, definisati Srbiju kao građansku zemlju i omogućiti lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za brži razvoj”, rekao je Kacin u intervjuu novosadskom „Dnevniku”.

Napominjući da će Srbiji, od 2014. do 2020. godine biti na raspolaganju gotovo 1,5 milijardi evra iz pristupnih fondova EU, on je istakao da očekuje da će Vojvodina iskoristiti svoj deo tog novca, a da će za ostale regione Srbije to biti veoma teško „sve dok ne budu osposobljeni za takve izazove”.

Kacin je rekao da je vojvođansko pitanje otvoreno „još od kada je ukinuta autonomija 1989. godine” i naglasio da će ono biti otvoreno „dok god se ne obezbedi adekvatna politička, administrativna i ekonomska autonomija Vojvodine”.

Usvajanjem Statuta Vojvodine „stvari su napokon počele da se pomeraju s mesta, ali treba još mnogo toga uraditi”, kazao je izvestilac EP za Srbiju i zaključio da je, posle odluke Ustavnog suda o ukidanju pojedinih nadležnosti pokrajine, neophodnost promene republičkog ustava sve očiglednija.

Uoči predstojeće posete delegacije EP Srbiji, 27. septembra, Kacin je rekao da je ona sastavljena iz svih političkih opcija iz više država članica kao i da će u razgovorima u Beogradu biti pokrenuto niz tema, od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, preko ekonomije i regionalne saradnje, do strukturne pomoći EU Srbiji.

Povodom pitanja odnosa prema Kosovu, on je ponovio da EU zahteva od Srbije primenu dosadašnjih dogovora, nastavak dijaloga u vezi sa pitanjima telekomunikacija, energetike i saveta Kosova.

Srbija da ne „kapitulira” – „prajd” da bude održan

Izvestilac Evrpskog parlamenta (EP) Jelko Kacin nada se da će „Parada ponosa” biti održana u oktobru u Beogradu i očekuje da se „prajdu” - ako bude održan - priključe evropski i srpski zvaničnici.

Kacin je izrazio nadu da „država neće opet dobrovoljno kapitulirati kao prošle godine” i dodao da je od suštinskog značaja to da li će Vlada Srbije obezbediti osnovna građanska prava i mir na ulicama Beograda.

„Ako se parada održi, očekujem da joj se, pored članova vlada država članica EU i poslanika Evropskog parlamenta, među kojima ću biti i ja, priključe i predstavnici svih grana vlasti u Srbiji”, rekao je Kacin u intervjuu za novosadski „Dnevnik”.

Prošlogodišnja „Parada ponosa” u Beogradu nije održana zbog rizika za bezbednost. Tadašnji ministar policije Ivica Dačić zabranio je sve javne skupove koji su bili zakazani za vikend 1. i 2. oktobra 2011. godine, pa i Paradu ponosa.

Tanjug

objavljeno: 23/09/2012


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Kacin: Potrebno je menjati Ustav Srbije

Akter nedelja, 23. septembar 2012.

Kacin traži promenu Ustava Srbije

Vesti online nedelja, 23. septembar 2012.

Kacin: Treba menjati Ustav Srbije

Mondo nedelja, 23. septembar 2012.

SKANDALOZNO: Kacin traži menjanje Ustava Srbije!

Telegraf nedelja, 23. septembar 2012.

Kacin: Srbiji potreban novi Ustav

Slobodna Evropa nedelja, 23. septembar 2012.

Kacin: Potrebno je menjati Ustav Srbije

Večernje novosti nedelja, 23. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.