Arhiva » Vesti » Blic 24.09.2012

Aktivistkinje Femena u Parizu osnovale prvu školu za demonstriranje bez odeće Video

Ukrajinske aktivistkinje za ženska prava, organizovane u grupi Femen, osnovale su u Parizu međunarodni centar za obučavanje u protestovanju bez odeće.

Blic ponedeljak, 24. septembar 2012.  |  The Observer, M. A.

U prvom "međunarodnom kampu za obuku" feminističke organizacije Femen, Ina i njene "ratnice" koriste borbeni rečnik, inače svojstven muškarcima: rat, vojska, terorizam, neprijatelj...

- Mi govorimo o miroljubivom ratu i miroljubivom terorizmu. Skidamo odeću da bismo pokazale da nemamo drugog oružja osim sopstvenog tela. To je snažno oružje u muškom svetu. Suočene smo s muškom dominacijom i ovo je jedini način da ih provociramo, da privučemo pažnju - objašnjava ukrajinska feministkinja Ina Ševčenko.

Za Femen ne postoji protivrečnost između golišavog protestovanja i načela organizacije o tri najveća zla globalnog "patrijarhalnog društva": seksualnoj eksploataciji, diktaturi i religiji. Za razliku od pornografije ili fotografija golotinje, koje predstavljaju eksploataciju, demonstriranje bez odeće je sloboda, glasi parola Femena.

Pokret Femen osnovan je u Ukrajini 2008. godine, kao vid protesta protiv seksualnih razlika, prostitucije i eksploatacije žena. Ina Ševčenko (22), ćerka vojnog oficira i diplomirani novinar, obnažila je grudi i pridružila se protestu. Ta odluka ju je koštala dobro plaćenog posla predstavnika za štampu u kijevskoj gradskoj većnici.

U avgustu je pobegla iz Ukrajine posle incidenta u kojem je u toplesu električnom testerom isekla veliki drveni pravoslavni krst u znak podrške unapšenim pripadnicama ruske feminističke pank-grupe “Pusi rajot”.

- Posle toga su me tri dana jutrile tajne službe. Jednog dana su pokušali da mi provale u stan. Ne bojim se zatvora. Bila sam već mnogo puta tamo, a ima i gorih stvari - kaže Ina Ševčenko.

Na poziv grupe feministikinja u Francuskoj, dospela je u Pariz, gde je Femen osnovao kamp u siromašnoj četvrti Gut d’Or, u bivšoj javnoj perionici “Lavoar modern parizjen”, koja je 1953. godine otpočela novi život kao pozorište. Danas je njegova sudbina neizvesna zbog finansijskih teškoća.

Prostrana prostorija na prvom spratu zgrade prekrivena je Femenovim sloganima: "Golotinja je sloboda", "Skinimo se", "Ja sam žena, a ne objekat".

Ističući da je škola feminizma u Parizu otvorena na inicijativu francuskih feministkinja, Ina Ševčenko kaže:

- Nekada su se feministkinje borile za pravo žena da nose pantalone i farmerke i pobedile su. Sada možemo da nosimo farmerke i pantalone, ali kada žena progovori u parlamentu, da li je muškarci slušaju? Svetom i dalje vladaju muškarci, žene su robovi i još nemaju iste plate i mogućnosti kao oni. Prema tome, moramo ponovo da počnemo borbu. I ovoga puta počinjemo od odeće.

Sa tim ciljem, ona ostaje u Parizu kako bi feminističkim regrutima pružila "fizički i ideološki trening", dok se aktivistkinje Aleksandra (24) i Oksana Šačko (25) vraćaju u Kijev, gde treba da bude otvoren sličan kamp. Treći će biti osnovan u Brazilu, gde Femen ima mnogo sledbenica.

- Ovde će biti obučavane žene vojnici. To će biti feministički, međunarodni borci. Femen je potreban ženama širom sveta - kaže Ina Ševčenko.

VIDEO > Poslednja akcija Femena ispred Ajfelovog tornja u Parizu:


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

„Femen“ otvara kamp u Parizu!

RTS ponedeljak, 24. septembar 2012.

©2016 Netmark d.o.o.