Arhiva » Vesti » Blic 24.09.2012

Norveški agenti navodili projektile na Cecu i Arkana

Željko Ražnatović Arkan i njegova supruga Svetlana - Ceca Ražnatović za dlaku su izbegli smrt u beogradskom hotelu „Jugoslavija“ tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Njihove pozicije tada je otkrio norveški tajni agent Trond Bole, ali je greškom NATO drugi projektil usmerio, umesto u hotel, u obližnju Ambasadu Kine.

Blic ponedeljak, 24. septembar 2012.  |  Boris Vuković

U bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, značajnu ulogu u snabdevanju informacijama imala je grupa vojnih obaveštajaca iz Norveške. Vrhovna komanda Norveške oformila je specijalnu mrežu agenata pod nazivom „E-14“, sastavljenu od 140 operativaca, koja je pokrivala celo područje bivše Jugoslavije i aktivno se bavila obaveštajnim radom od građanskog rata sve do bombardovanja 1999.

Njih je u Srbiji predvodio marinac Trond Bole (42), oficir s nadimkom „pomorski lovac“, kako su ga zvali u obaveštajnim krugovima. On je formirao špijunsku mrežu u Srbiji i značajno se istakao tokom bombardovanja slanjem informacija o potencijalnim metama, kretanju pojedinih ličnosti i ciljevima.

Njegov zadatak bio je, između ostalog, likvidacija Željka Ražnatovića Arkana, koji je u vreme bombardovanja bio legitimna meta jer je protiv njega već bila podignuta optužnica za ratne zločine u Haškom tribunalu.

Bole - heroj Norveške

Oficir Trond Bole posle misije po Balkanu odlazi u Avganistan, gde se kao mornarički specijalac više godina borio protiv talibana. Krajem juna 2010, prilikom patroliranja, nailazi na minirani put i gine zajedno sa trojicom kolega. Sahranjen je u Norveškoj uz najveće vojne počasti. Odlikovan je najvišim vojnim ordenom, Ratnim krstom s mačem. Proglašen je za narodnog heroja, jedinog posle Drugog svetskog rata.

U knjizi „Ratni heroj unutar tajne Norveške“, dvojica norveških novinara Hans Peter Os i Rolf Videroe preneli su ispovest Tronda Bolea i njegovo svedočenje o misiji u Jugoslaviji.

- Trond i njegove kolege su, nakon prikupljenih informacija na terenu, poslali hitnu depešu u NATO. „Opasna zverka Arkan se zajedno sa suprugom, poznatom folk zvezdom, nalazi u hotelu ‘Jugoslavija‘“.

Tog 7. maja 1999. rakete istovremeno pogađaju „Jugoslaviju“, ali i Ambasadu Kine na Novom Beogradu, udaljenu svega nekoliko stotina metara - preneli su Boleovo svedočenje norveški novinari.

U akciji NATO bombardera, Željko Ražnatović Arkan i njegova supruga prošli su nepovređeno, dok su rakete razorile kinesku ambasadu i ubile trojicu službenika.

Kineska ambasada u Beogradu posle udara rakete "tomahavk"

Izdavačka kuća „Gindendal“ u pismu za „Blic“ ističe da je knjiga štampana u 100.000 primeraka i da će delo prevesti na srpski ukoliko bude interesovanja.

- U knjizi su zabeležene potresne i istinite priče Tronda Bolea i njegove grupe tokom špijunskih akcija. Likvidacija Arkana samo je jedna od priča - kaže Torger Andersen iz te izdavačke kuće.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Ceca i Arkan bili meta NATO bombi

B92 ponedeljak, 24. septembar 2012.

Ceca izbegla smrt!?

Svet plus ponedeljak, 24. septembar 2012.

NATO zamalo ubio Cecu

Kurir ponedeljak, 24. septembar 2012.

Ceca izbegla smrt!

Alo ponedeljak, 24. septembar 2012.

©2016 Netmark d.o.o.