Arhiva » Vesti » Politika 24.09.2012

Nikolić na zasedanju Generalne skupštine UN

Politika ponedeljak, 24. septembar 2012.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovao je juče u Njujork gde će danas prisustvovati zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i imati seriju bilateralnih susreta vezanih uglavnom za Kosovo i Metohiju i ekonomska pitanja.

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić najavio je da će se Nikolić tokom plenarnog zasedanja, koje traje od 25. septembra do 1. oktobra, sastati sa velikim brojem šefova država članica UN, ali i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

„U razgovoru sa Eštonovom sigurno će biti tema sveopšta saradnja Srbije sa EU, tekuća politička pitanja uključujući i politički proces između Beograda i Prišine”, kazao je Đurić za Tanjug. On je ukazao da je generalna Skupština UN „veliki sajam svetske politike” i odlična prilika da se radi na jačanju ugleda zemlje.

Prema njegovim rečima, Srbija ove godine ima zaista veliku čast da predsednik Srbije govori treći, a da istovremeno predstavnik Srbije Vuk Jeremić predsedava Generalnoj skupštini. „Ako uzmemo u obzir činjenicu da će biti veliki broj bilateralnih susreta, da će govor predsednika Nikolića biti slušan sa velikom pažnjom svih predstavnika međunarodne zajednice budući da će u tom trenutku u sali biti gotovo 190 šefova država ili vlada – možemo očekivati da pozicija Srbije bude do kraja i veoma ozbiljno saslušana i uzeta u obzir”, ocenio je Đurić.

On je ukazao da dobro osmišljena i dobro planirana poseta omogućava otvaranje novih polja saradnje kako sa zemljama sa kojima dobri odnosi već postoje, tako i sa onim sa kojim ti odnosi iz različitih razloga nisu razvijeni. „Očekujemo konkretne dobre rezultate za međunarodnu poziciju Srbije. Ovo će predstavljati sjajnu šansu da otvorimo saradnju sa zemljama sa kojima nismo tako često u kontaktu i nećemo propustiti priliku da to uradimo”, rekao je Đurić.

Plenarno zasedanje GS UN biće otvoreno u utorak, 25. septembra, i to će, po tradiciji, biti prilika da šefovi država i vlada zemalja članica UN iznesu svoja mišljenja o pitanjima od nacionalnog i međunarodnog značaja. Tema debate koju je odabrao predsedavajući Vuk Jeremić je rešavanje međunarodnih sporova mirnim putem.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da će plenarno zasedanje biti „jedno od najprometnijih” do sada. „To reflektuje burno vreme u kome živimo – vreme previranja i tranzicije”, poručio je Ban Ki Mun.

--------------------------------------------------------------

Selaković se danas sastaje sa Fileom

Na poziv Evropske komisije, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković sastaće se danas u Briselu sa visokim zvaničnicima Štefanom Fileom i Stefanom Saninom, kako bi im predstavio probleme sa kojima se susreće pravosuđe u Srbiji.

„Kada Evropska komisija i druge međunarodne institucije, kao i stručna javnost u Srbiji upućuju ozbiljne primedbe na pravosudni sistem u našoj zemlji, onda je jasno da stvari nisu urađene kako treba”, izjavio je Selaković. Kako je preneo Fonet, on je rekao da će sa evropskim zvaničnicima razgovarati kako u najkraćem vremenu prevazići krizu i otkloniti propuste zbog kojih građani i celo društvo trpe. Selaković će sa evropskim zvaničnicima razgovarati i o mogućnostima proširenja saradnje Srbije sa Evropskom unijom.

objavljeno: 24.09.2012.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Nikolić sa Obamom i Ban Ki Munom

Večernje novosti utorak, 25. septembar 2012.

Nikolić sa Obamom o unapređenju odnosa

Akter utorak, 25. septembar 2012.

Nikolić i Obama razgovarali o unapređenju odnosa

Blic utorak, 25. septembar 2012.

Nikolić u UN, razgovarao sa Obamom i Ki-munom

Politika utorak, 25. septembar 2012.

Nikolić se sastao sa Obamom i Banom

Mondo utorak, 25. septembar 2012.

Nikolić u UN, sa Obamom i Banom

Dnevnik utorak, 25. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.