Arhiva » Vesti » Politika 24.09.2012

Šampion promocije kulturne raznolikosti

Politika ponedeljak, 24. septembar 2012.  |  Gordana Popović

Ovaj grad je za mene otkriće, kaže zadovoljno Silvijan Tarso Žijeri, generalna direktorka Francuskog instituta u Parizu, koja je nedavno prvi put boravila u Beogradu, u okviru susreta Teatroskop, zajedno sa velikim brojem pozorišnih profesionalaca. Sviđaju joj se, kaže, razni arhitektonski uticaji i, naročito, šarm koji nemaju gradovi smešteni u ravnici.

Teatroskop, koji je Francuski institut organizovao u saradnji sa Bitefom i Jugoslovenskim dramskim pozorištem, pošao je od toga da saradnja na polju pozorišta, igre, cirkusa ili ulične umetnosti nije dovoljno razvijena u Evropi. Francuski institut i francusko ministarstvo kulture uradili su jednu studiju koja pokazuje da slične poteškoće postoje i u Francuskoj i u njenoj saradnji sa ovim delom Evrope, pa se Teatroskop može shvatiti kao način da se podstaknu, ohrabre i uokvire ovi susreti između Francuske i jugoistočne Evrope.

Silvijan Tarso Žijeri, koja je bila na raznim funkcijama u francuskom ministarstvu kulture, govori o već poznatom francuskom konceptu podsticanja raznolikosti u kulturi, čemu doprinosi i Teatroskop.

Na čelu ste institucije koja upravlja celom mrežom takvih instituta u svetu? Šta je ipak njena osnovna uloga?

Francuski institut je operator Ministarstva inostranih poslova kad je reč o spoljnoj kulturnoj akciji, odnosno kulturnoj politici. To je javna ustanova koja se bavi spoljnom kulturnom politikom i celokupnim umetničkim, kulturnim i intelektualnim sektorom, što podrazumeva scenske i likovne umetnosti, film, književnost, debate i naravno promociju francuskog jezika, odnosno promociju francuskog obrazovanja u inostranstvu. Naša uloga jeste da promovišemo francusku kulturu u inostranstvu, ali i da poboljšamo razmenu među različitim kulturama. Francuska ima tradiciju dijaloga i razmene mišljenja, to je njena specifičnost, a pogotovo ima tradiciju i želju da podržava različite kulture. Slobodno mogu da kažem da je Francuska šampion promovisanja kulturne raznolikosti i mi želimo da ta raznolikost bude prisutna, kao i dijalog među kulturama. Smatramo da je to osnovni faktor za mir, za razvoj, i to je, u stvari, naša vizija kulture, kulturne politike i kulturne industrije.

Može li kulturna raznolikost, na kojoj Francuska insistira, da pobedi globalizaciju?

Ukoliko govorimo o globalizaciji kao o uniformizaciji sveta, tada kulturna raznolikost jeste sredstvo da se ograniče negativne strane globalizacije. Ne treba zaboraviti da globalizacija ima i pozitivnih strana, ali uniformizacija i industrijalizacija kulture mogu da budu problem. Zato je važno favorizovati razvoj različitih kultura. Mi to radimo u Francuskom institutu. Dajemo privilegiju razmenama i partnerstvu, na primer u zemljama juga, u Africi... Imamo specifične programe sa umetnicima i profesionalcima iz tih regiona da razviju svoje aktivnosti. Ubeđeni smo da je veoma važno da te zemlje iskažu svoju kreativnost i da ne treba da postoji isključivo ta ponuda iz industrijski razvijenih zemalja koja teži globalizaciji.

Aktivnost Francuskog instituta u Beogradu je vrlo živa. Kako je u ostalim delovima sveta i gde je ta aktivnost najživlja?

Naš institut u Srbiji ima iza sebe tradiciju prijateljstva između Srbije i Francuske, i to mu daje jedan lep okvir da razvija svoje aktivnosti. Teško je reći u kojim regionima je aktivnost najživlja. Čini mi se da je u Evropi, a to se vidi i ovde u Srbiji, kultura važna aktivnost i da tu postoji interesovanje javnosti za kulturu, što je izuzetno važan uslov da bi institut mogao da funkcioniše, da bude vidljiv. I ovde se oseća upravo taj dobar teren koji je prijemčiv. Naravno, teže je tamo gde nema kulturne tradicije, gde nema obrazovane javnosti koja je okrenuta međunarodnim interesovanjima. Ali, tu mogu da dođu do izražaja pozitivne strane globalizacije, jer ona može da kulturu učini dostupnom i da izbriše neke granice.

Kakva je mreža francuskih instituta u Africi?

Naravno, imamo mrežu francuskih instituta prevashodno u frankofonim zemljama, s obzirom na prošlost. U onim drugim beležimo veliku potražnju za profesorima francuskog jezika, dakle za učenjem francuskog. Vodimo jednu otvorenu kulturnu politiku, a u zemljama u kojima nemamo Francuski institut, imamo kulturno odeljenje pri ambasadi.

Gordana Popović

objavljeno: 24.09.2012.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.