Arhiva » Vesti » Press 24.09.2012

Filigranski film o raspadu sela

Rediteljski prvenac Jelene Bajić Jočić „Led" premijerno će biti prikazan 10. oktobra u beogradskom Sava centru, s pretpremijerom u Kragujevcu 9. oktobra.

Press ponedeljak, 24. septembar 2012.  |  Press

Topla i dirljiva priča o tri generacije srpske seoske porodice, po scenariju Radoša Bajića, posvećen izgubljenoj sreći i snovima, ali i zaboravljenim vrlinama kao što su čast, čestitost i dostojanstvo, bio je posebno zahtevan za glumicu Olgu Odanović, koja se za potrebe filma transformisala u baku od 70 godina.

U razgovoru za Press Olga Odanović govori o izazovima koje je doneo rad sa mladom rediteljkom i uživanje sa kojim je iznela ulogu baba Savete, prvi put u karijeri igrajući kao partnerka Velimira Bate Živojinovića.

Kako je izgledalo vaše iskustvo u stvaranju „Leda"?

- Jelenu sam upoznala na snimanju serije „Selo gori, a baba se češlja", sarađivale smo četiri godine i čula sam da se radi neki projekat po monodrami Radoša Bajića. Nisam bila u glumačkoj podeli, Jelena je pravila vrlo ozbiljne kastinge i želeli su da nađu odgovarajuću stariju glumicu. Najlakše je naći onu koja ima 70 godina. Kada me je pozvala, mislila sam da hoće da joj predložim nekog, a ona me zove da mi kaže da bi volela da ja igram baku. Rekla mi je da sam joj sve vreme bila u glavi za ulogu supruge Bate Živojinovića, koji igra dedu. Kada sam čula da i Bata igra, a ja igram njegovu babu, odnosno suprugu, bila sam oduševljena.

Trebalo vam je „dodati" 20 i kusur godina. U domaćem filmu se retko radi takva vrsta maske. Kako to izgleda? Kako teku pripreme?

Bata nikog ne sluša

- Bata je beskrajno duhovit čovek. Njegova žena Lula je bila s nama na setu, ali ne svaki dan, pa nas je molila da pripazimo na Batu, da pojede nešto pošto treba da popije lekove. A Bata neće nikog da sluša. Kažem mu da ručamo zajedno, kao filmski baba i deda, a Bata kaže: „Imaš li ti neka druga posla, imaš li decu? E, lepo brini o deci, pusti mene." On je car, genijalan čovek, beskrajno životan.

- Ona meni nije obećala ulogu dok nije videla da li ta maska može da bude kako treba. Šminku je radila Dušica Vuksanović, vrhunski profesionalac. Prvo se izlije lice, pa se pravi kalup. Posebno i ruke koje izgledaju kao kod starijih osoba. Tri nedelje smo radili na maski, jer se događalo da čelo ispadne odlično, a obrazi ne valjaju. Pre samog snimanja, oko tri sata se pravi maska. Posle se čeka da se osuši i na kraju ide senčenje. Prošli smo agoniju sa tim, ali za glumca je to ogroman izazov. „Led" je u svakom pogledu filigranski film. Direktor fotografije Predrag Jočić majstorski je uradio svoj posao. Ono što je posebno dragoceno jeste to što je Jelena insistirala da se maltene ne vidi gluma, a to je najteže. To je za mene vrhunac umetnosti. Jelena nas je u tome divno vodila. Jer, glumac je uvek nezadovoljan, imali smo utisak da ništa ne dajemo. A kada pogledaš u monitor, vidiš da si dao sve. To se retko sreće i na filmu i u pozorištu.

Po čemu se „Led" izdvaja iz ovogodišnje srpske produkcije?

- Radnja se događa sedamdesetih godina, kada je počelo da se raspada srpsko selo. Taj raspad traje do dana današnjeg. Šta je srpskog seljaka mučilo tada muči ga i danas, posle 42 godine. Sam naziv filma „Led" ima dosta simbolike - led kao elementarna nepogoda, led koji može biti u duši, i van duše. A Jelena je uspela da odslika jednu srpsku porodicu koju sačinjavaju tri različite generacije, mlad momak, baka i deka i snaja u lepim godinama koja je ostala bez muža. Njenog sina igra Momčilo Otašević, koji je sjajno odigrao ulogu i stalno sam mu govorila da podseća na Pola Njumena iz mlađih dana. Tu su i fantastična Nela Mihajlović, veliki Bata, Rale Milenković, Radoš Bajić i Nedeljko Bajić. Napravili smo film koji se ne stidi emocija.

Prvi put u karijeri radite sa Batom Živojinovićem.

- Svaki dan na snimanju s njim bio je zanimljiv. Slušali smo njegove anegdote, on je beskrajno duhovit čovek. Pre toga sam ga gledala u filmovima i obožavala ga, ali lični kontakt je bitnija stvar. A da ne pričam o tome da smo bili par u filmu. On je legenda i stvarno je briljirao u ovom filmu. Napravio je ulogu koja će se pamtiti.

Već dugo sarađujete s porodicom Bajić. S kim je lepše raditi, sa tatom ili sa ćerkom?

- Oni su poznati po tome što funkcionišu kao porodica. Svi su uključeni u posao i svaki član porodice podržava ostale. Danas porodica nije više osnovna ćelija društva, to se malo rasulo. Oni su tipičan primer porodice koja radi zajedno. Nema ništa lepše od toga.

Svađate li se sa njima nekad?

- Radoš uvek vrlo direktno kaže kada mu se ne sviđa gluma. Ali nije to svađa. On sve što želi i zacrta izgura do kraja. Sa njim to nisu sukobi, nego kreativni razgovori.

Šta očekujete od serije „Ravna gora"?

- Radoš je napisao odličan scenario. Smatram da je napisao pravu srpsku trilogiju. To je dubinski presek srpskog naroda i njegovog stradanja. To je značajan deo naše istorije i stvarno ne vidim razlog da se to ne snimi. Pre nego što neko počne da ga kritikuje, trebalo bi da pogleda seriju.


Objavljeno na sajtu pressonline.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Olga Odanović Sava Centar

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.