Arhiva » Vesti » Press 24.09.2012

Otkaz i suspenzija (ne)legalni

Profesor Velibor Rajić podneo je već četvrtu tužbu protiv škole zbog, kako tvrdi, nelegalnog otkaza, mobinga od strane direktora i činjenice da mu u zakonskom roku nisu isplaćeni deo aprilske plate ni nadoknada u visini dve zarade.

Press ponedeljak, 24. septembar 2012.  |  PRESS

Rajić za Press kaže da je žrtva samovolje direktora Milana Vukobrata i naglašava da je tortura počela kada mu je Vukobrat krajem 2011. godine, bez ikakvog obrazloženja, zatražio da proveri svoju psihofizičku sposobnost za rad.

- Premda sam imao 10 godina rada u školi i lekarsko uverenje iz 2003, on me je poslao u određeni Dom zdravlja, gde su bez ikakvih dokaza utvrdili kako, navodno, nisam sposoban da radim sa decom. Tada me je prebacio na mesto majstora za održavanje računara iako sam magistar elektrotehnike, duplo mi smanjio platu i sprovodio mobing nada mnom - ističe Rajić, koji je proleća 2012. dobio i otkaz.

Direktorska trka

Zanimljivo je da su se na konkurs za izbor novog direktora škole prošlog meseca prijavila četvorica kandidata, među kojima i Rajić, Sekulić i dosadašnji direktor Vukobrat. Baš kao i u slučaju suspenzije, odnosno otkaza, profesori tvrde da je čitav postupak izbora „obilovao nezakonitim i nedozvoljenim radnjama". Za novog-starog direktora izabran je Milan Vukobrat.

- Bio sam prinuđen da podnesem i treću tužbu jer je reč o protivzakonitom otkazu. Nije mi dao ni mesec dana otkaznog roka, pravo na godišnji, a išao je čak dotle da nisam mogao da zavodim sopstvena dokumenta u školi, nego sam morao da plaćam na pošti preporučenu pošiljku. Konačno, još mi nisu isplaćeni ni deo aprilske plate ni nadoknada u visini dve zarade i kada sam pitao direktora šta je sa tim, samo mi je rekao da ću taj novac dobiti u skladu sa dinamikom isplate.

Alko-test „odokativnom" metodom

Profesor Jovan Sekulić takođe je tužio školu zbog, kako smatra, neosnovane suspenzije 18. juna ove godine. Kao zvanični razlog suspenzije direktor je naveo Sekulićevu alkoholisanost, ali on tvrdi da je to neistina.

- Suspendovao me je dok sam bio na bolovanju, tvrdeći da me je zatekao pijanog na školskom parkiralištu. A ja nisam popio ni kap alkohola jer sam u tom periodu imao visoku temperaturu i vrtoglavicu. I kako je moguće utvrditi da je neko pijan ako se ne uradi alko-test, već samo na osnovu nekakve „odokativne" metode - tvrdi Sekulić, i dodaje da ne može da razume takav odnos direktora Vukobrata prema svom nastavnom kadru.

Vukobrat: Sve po zakonu

Direktor ETŠ „Mihajlo Pupin" Milan Vukobrat za Press pak kaže da stoji iza obe odluke jer su, uveren je, u skladu sa zakonom.

- Makar i trpeo zbog toga, postupio sam u skladu sa zakonom. Po dobijanju lekarskih nalaza bio sam prinuđen da profesora Rajića prebacim na niže radno mesto - veli Vukobrat, napominjući da je po istom osnovu Rajiću morao i da uruči otkaz.

- Nastavnik ostaje bez posla samo po dva osnova, ako nema validnu diplomu ili ako se ustanovi da nije sposoban za rad sa decom, što je i bio slučaj sa njim. Kada je reč o Sekuliću, u toku je disciplinski postupak, sve strane će da iznesu svoje dokaze i onda ćemo da vidimo kako da postupimo. Profesor Sekulić nije uradio alko-test jer je pobegao pre nego što je policija stigla na uviđaj povodom saobraćajne nezgode koju je izazvao na parkiralištu škole. Ja se samo striktno pridržavam zakona, dok oni na svaki način pokušavaju da me predstave kao direktora - zlotvora - zaključuje Vukobrat.


Objavljeno na sajtu pressonline.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.