Arhiva » Vesti » Press 24.09.2012

Umro Pavel Gračev, ruski ministar odbrane u vreme Jeljcina

Pavel Gračev, bivši ruski ministar odbrane, koji je predvodio trupe u ratu u Čečeniji 1990-ih, umro je danas u Moskvi, u 65. godini.

Press ponedeljak, 24. septembar 2012.  |  Beta

Ruski predsednik Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev izrazili su saučešće prijateljima i porodici Gračeva, koji je na čelu ruskog ministarstva odbrane bio od 1992. do 1996, u vreme predsednika Borisa Jeljcina.

Gračev, čiji uzrok smrti nije objavljen, najpoznatiji je po obećanju 1994. da će uništiti čečenski separatistički pokret "za samo par sati i sa jednim pukom paravojnika". On je bio komandni oficir u elitnim paravojnim jedinicama od 1981. do 1988. tokom sovjetske okupacije Avganistana.

Rat u Čečeniji, međutim, trajao je više od dve godine, sa hiljadama poginulih vojnika i desetinama hiljada civila, a završen je tako što je Kremlj potpisao mirovni sporazum.

Optužbe za korupciju, u vezi sa povlačenjem sovjetskih vojnika iz istočne Evrope, mada nikada nisu dokazane na sudu, donele su Gračevu nadimak Paša mercedes.

On je prvi put lojalnost Jeljcinu dokazao u avgustu 1991, kada je zamenio stranu tokom pokušaja komunističkog državnog udara, koji je ubrzao raspad Sovjetskog Saveza i dolazak Jeljcina na vlast.

Gračev je, takođe, podržao Jeljcina u njegovom sukobu sa parlamentom 1993, koji je doveo do raketiranja zgrade skupštine.

Jeljcin je, međutim, posle reizbora u leto 1996, otpustio svog "osramoćenog" ministra odbrane.


Objavljeno na sajtu pressonline.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti


Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.