Arhiva » Vesti » Vesti online 24.09.2012

Hodžaj: Srbija ne može da ima nikakvu ulogu na severu Kosova

Kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj izjavio je da nije moguć nastavak dijaloga Beograda i Prištine, pre nego što zažive već postignuti sporazumi i poručio da Srbija ne može da ima bilo kakvu ulogu na severu Kosova.

Vesti online ponedeljak, 24. septembar 2012.  |  Beta, Danas

U intervjuu za “Danas“, Hodžaj je poručio da o temama kao što je nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički sistem Kosova neće biti vođeni razgovori ni sa kim, pa ni sa Srbijom.

"Granice Kosova je potvrdio Savet bezbednosti UN, a nezavisno Kosovo je priznato od strane skoro polovine članica UN u sadašnjim granicama. Dakle, Beograd ne može da ima bilo kakvu ulogu kada se radi o severu. Ali, mi smo spremni da razgovaramo sa Srbijom o normalizaciji naših bilateralnih odnosa i o našem zajedničkom putu ka evropskoj budućnosti", kazao je Hodžaj.

On je smatrao da će kredibilitet celog dosadašnjeg tehničkog dijaloga biti doveden u sumnju ukoliko Beograd ne ispuni ono što je već dogovoreno.

Na pitanje kakav je odgovor Vlade Kosova na inicijativu Beograda da se briselski dijalog podigne na viši, politički nivo Hodžaj nije odgovorio konkretno, ali je ponovio da je preduslov za početak dijaloga sprovođenje svih sporazuma koji su postignuti u Briselu u okviru tehnikog dijaloga između Beograda i Prištine.

"To naročito važi za sporazum o integrisanom upravljanju granicom koji Srbija prvo treba da potpiše, a da ga zatim i primeni. Drugo, krajnje je vreme da Srbija prestane sa finansiranjem i podržavanjem nelegalnih struktura i paramilitarnih grupa u četiri opštine Kosova" kazao je Hodžaj.

On je naveo i da "policijske, bezbednosne i paramilitarne grupe" moraju konačno da se povuku sa severa Kosova.

"Već 12 godina Srbija održava te strukture na severu, što je potpuno protivno Rezoluciji 1244, a u poslednje četiri godine protivno i Ustavu Republike Kosovo. Politika jedne noge na Kosovu, a druge u Briselu mora da prestane", kazao je kosovski ministar spoljnih poslova.

On je rekao i da je Kosovo spremno da stupi u dijalog o normalizaciji odnosa s Srbijom, ali da to nije moguće ako Srbija ne prizna Kosovo kao državu, suseda i partnera.

Hodžaj smatra i da "novi institucionalni lideri u Srbiji ne bi trebalo da se drže pristupa bivšeg predsednika Tadića, koji je, kako je naveo, imao za cilj održavanje statusa kvo, a ne rešavanje unutrašnjih ekonomskih i socijalnih problema, kao i dinamičan plan evropskih integracija.

"Smatram da Srbija može da uči ne samo od Hrvatske, već u zadnje vreme i od Crne Gore, koja je načinila veliki napredak na evropskom putu i postala model za ostale zemlje na Balkanu. Srbija ne može da zaustavi evropske integracije Crne Gore, a takođe ne može da uradi ništa ni u vezi sa Kosovom", kazao je Hodžaj.


Objavljeno na sajtu vesti-online.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Srbija ne može da ima bilo kakvu ulogu na severu

Beta ponedeljak, 24. septembar 2012.

Hodžaj: Nastavak dijaloga tek posle primene dogovorenog

Blic ponedeljak, 24. septembar 2012.

Hodžaj:Dijalog po primeni sporazuma

B92 ponedeljak, 24. septembar 2012.

Bez bilo kakve uloge Srbije na severu Kosova

Novi magazin ponedeljak, 24. septembar 2012.

Hodžaj: Srbija ne može da ima bilo kakvu ulogu na severu

Press ponedeljak, 24. septembar 2012.

Novi lideri u Beogradu da ne budu kao Tadić

Danas ponedeljak, 24. septembar 2012.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.