Arhiva » Vesti » Vesti online 24.09.2012

Kraljevo puno heroina

Od posledica uzimanja narkotika u poslednje tri godine u Kraljevu umrlo je više od 15 građana (zvanično). Većina slučajeva do medija dospeva zahvaljujući poznanstvima sa lekarima, jer policija u svojim evidencijama vodi samo one koje uviđajna ekipa zatekne s iglom u ruci.

Vesti online ponedeljak, 24. septembar 2012.  |  Blic

Poražavajuća statistika za grad od 150.000 stanovnika kaže da je heroinska pošast uzela bar trostruko veći danak od zvanično zabeleženog. Poraznije od crne statistike je činjenica da se, sem policije kojoj je to osnovni posao, narkomanijom niko sistemski i ne bavi.

Skoro nezapaženo je prošlo opširno saopštenje policije da je narkoman nađen mrtav s iglom u ruci na igralištu Šumarske škole, a onda se isti slučaj ponovio i u Ribnici.

Igor G. (20), tek što je izašao iz zatvora, skončao je od prekomerne doze narkotika. Mladića iz Ribnice Hitna pomoć nije uspela da dopremi do lekara u bolnici. Umro je u saobraćajnoj gužvi. U komu je pao zbog heroina.

Policija: Mi nismo svemoćni

- Kada samo u jednoj zapleni imate šest kilograma heroina u ovako malom gradu, onda shvatite s čime se suočavamo. O marihuani, ekstaziju, ostalim opijatima i da ne pričamo. Zasad dobijamo bitku, ali ni mi nismo svemoćni - priča jedan od operativaca kraljevačke kriminalističke policije.

- Neko ko nije zavisnik ne može da shvati razmere pošasti koja razara porodicu. Ja sam ga prijavljivao, policija ga je privodila i opet ništa. Posle izvesnog vremena ponovo se vraćao i tu je kraj, a ni u snu neće da oda dobavljača - priča Igorov otac.

- Imamo šest potvrđenih slučajeva u kojima se sumnja da je droga direktni uzročnik smrti. Za dva slučaja naložena je obdukcija, dok su u ostalima posredni dokazi bili dovoljni - pričaju operativci policije koja je prošle godine razbila jednu od najvećih narko-dilerskih grupa u Srbiji

Geografija

Položaj Kraljeva na raskrsnici prema Čačku i Beogradu, Kruševcu i Kragujevcu, u odnosu na Novi Pazar koji je postao centar za ditribuciju droge sa Kosmeta, uzrokovao da više nego ikada droga ostaje baš u Kraljevu.

- Pre 20 godina poimence sam znao svih desetak heroinskih zavisnika u gradu. Deceniju kasnije bilo ih je više, ali se bar znalo društvo u kome se kreću. Danas situacija nije alarmantna - katastrofalna je - kaže lekar iz Zdravstvenog centra “Studenica”.

Ni on, ali ni njegove kolege, ne žele javno da govore o jednom od najvećih problema grada.

- U samoj školi srećom nemamo decu koja su probala drogu, ali je školsko dvorište, sve dok nismo postavili kamere i dobili školskog policajca, bilo stecište narkomana - kaže direktor škole “Sveti Sava” Ljubodrag Simić.


Objavljeno na sajtu vesti-online.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Kraljevo Heroin

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.