Arhiva » Vesti » Večernje novosti 12.10.2012

Irak kupuje rusko oružje

Irački premijer Nuri al Maliki je sa Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom govorio i o kupovini vojne tehnike

Večernje novosti petak, 12. oktobar 2012.  |  B. V.

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

IRAK će ponovo kupovati oružje od Rusije. Irački premijer Nuri al Maliki je sa Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom najviše govorio o ekonomskoj saradnji i zajedničkim projektima u naftno-gasnoj sferi i energetici,ali je delegacija iz Bagdada saopštila da želi da ponovo kupuje vojnu tehniku od Rusa.

Posle pada Sadama Huseina Amerikanci su potpuno zatvorili Rusima tržište oružja u Iraku. Ali već su u aprilu, julu i avgustu ove godine potpisani ugovori o kupoprodaji oružja za 4,2 milijarde dolara. Rusija je tako postala drugi prodavac oružja Iraku, odmah posle SAD.

Iračani su zainteresovani da kupe lovce "MIG-29M", oklopna vozila, PVO sistem "Pancir-S1", kao i vojne helikoptere "MI-28NE".

Al Maliki je najavio povratak ruskih kompanija koje su se bavile gradnjom hidroelektrana. Irak je spreman i da punudi nove ugovore ruskim naftnim kompanijama za istraživanja i eksploataciju novih nalazišta. Pre nekoliko godina na tenderu je "Lukojl" dobio nalazište "Zapadna Kurna 2" a "Gaspromneft", u sastavu konzorcijuma, polje Badra.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Irak kupuje oružje od Rusa

Vesti online petak, 12. oktobar 2012.

Ključne reči

Vladimir Putin Moskva Rusija Irak

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.