Arhiva » Vesti » Al Jazeera 16.10.2012

Raspušten izraelski Parlament

Izraelski parlamentarci su dali pozitivan glas za raspuštanje Knesseta i organiziranje prijevremenih izbora.

Al Jazeera utorak, 16. oktobar 2012.  |  Agencije

Izraelski Parlament glasao je rano u utorak za vlastito raspuštanje i odredio da će prijevremeni parlamentarni izbori biti održani 22. januara.

Odluka je donijeta sa 100 glasova za i nijednim protiv, nakon osmosatne rasprave.

Redovni izbori trebali su biti održani u oktobru 2013. godine, ali u Izraelu nije neuobičajeno da vladajuća većina sebi skrati mandat zbog neslaganja u vezi s budžetom, vjerskom politikom ili nacionalnim sukobima s arapskim i drugim susjedima.

Očekuje se da će Likud, partija izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, lako pobijediti na izborima i da će ponovo oformiti koaliciju s nacionalističkim i vjerskim strankama.

Netanyahu je članove Parlamenta pozvao da podrže odluku Vlade da izbori budu održani 22. januara, kazavši da poteškoće usuglašavanju budžeta ne ostavljaju drugu mogućnost.

Početak kampanje

Netanyahu je u govoru pred Parlamentom već počeo kampanju, naglasivši sve mjere koje je preduzeo kako bi ojačao sigurnost Izraelaca, poput gradnje pogranične ograde na Sinaju i razmještaja raketnog štita od napada projektilima iz Gaze.

Kazao je i da Izrael sada ima mogućnosti djelovati protiv Irana i njegovih satelita kakve nije imao prije. Nije iznio više detalja o tome.

"Ko god prijetnju razvoja iranskog nuklearnog oružja shvata olako ne zaslužuje vladati Izraelom jedan jedini dan", naglasio je.

Ispitivanje javnog mišljenja koje je u četvrtak objavio list Maariv pokazuje da bi Netanyahuov Likud dobio 29 mjesta u Parlamentu, što je za dva više nego sada, čime bi dobio mandat za sastav koalicijske vlade.

Anketa Haaretza pokazala je da bi koalicijska vlada na čelu koje bi vjerovatno bio Likud mogla računati na 66 do 68 mjesta u Parlamentu koji ima 120 mjesta.

Izvor: Agencije


Objavljeno na sajtu balkans.aljazeera.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.