Arhiva » Vesti » Telegraf 14.12.2012

Hag: Mladić opet izbačen iz sudnice

Svedoku je postavljeno pitanje da li je UNPROFOR pomagao svojom mašinerijom u kopanju tunela za tajni izlazak iz Sarajeva. Pre nego što je svedok odgovorio, Mladić je iznenada rekao "da"...Time se umešao u ispitivanje svedoka, a to nije dozvoljeno. Iz tog razloga odstranjen je iz sudnice - rekao je predsedavajući sudija Alfons Orie

Telegraf petak, 14. decembar 2012.

Nekadašnji general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić ponovo je izbačen iz sudnice Haškog tribunala, tokom iskaza zaštićenog svedoka pod pseudimom RM-176, bivšeg visokog francuskog oficira UNPROFOR-a. Incident se dogodio na poslednjoj ovogodišnjoj sednici u postupku protiv Mladića, na kojoj se razmatralo ko je kriv za sprečavanje bekstva Sarajlija iz opkoljenog grada.

Tokom rasprave, svedok je opisao kako je tokom 1993. godine na Sarajevo dnevno padalo oko 1.200 granata i kako su civili često ubijani i iz snajperskih pušaka.

Mladićeva odbrana pokušala je da dokaže da za stradanja civila nije bila kriva Vojska RS, nego Armija BiH, koja im nije dozvoljavala da napuste grad, ali i UNPROFOR, koji ih je vraćao preko aerodromske piste tokom pokušaja bekstva. U pokušaj advokata Branka Lukića da pokaže kako je UNPROFOR sarađivao s pripadnicima Armije BiH u švercu hrane i oružja preko aerodroma uključio se i optuženi Mladić, pa ga je predsedavajući sudija Alfons Orie izbacio iz sudnice.

- Svedoku je postavljeno pitanje da li je UNPROFOR pomagao svojom mašinerijom u kopanju tunela za tajni izlazak iz Sarajeva. Pre nego što je svedok odgovorio, Mladić je iznenada rekao “da”… Time se umešao u ispitivanje svedoka, a to nije dozvoljeno. Iz tog razloga je odstranjen iz sudnice – rekao je Orie.

Lukić je iskoristio prethodne iskaze zaštićenog svedoka, kako bi prikazao da su srpske snage napadale aerodrom ne da bi ubijale civile koji pokušavaju da pobegnu, već da bi zaustavile dopremanje oružja Armiji BiH.

Francuski oficir, koji je svedočio skrivenog lika i elektronski izmenjenog glasa, osporio je te navode odbrane, tvrdeći da je Vojska RS napadala civile na aerodromu, kako bi kontrolisala blokadu grada. Veći deo njegovog iskaza bio je zatvoren za javnost.

Suđenje Mladiću, optuženom, između ostalog, i za genocid u Srebrenici i u još sedam opština, progon nesrba i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, biće nastavljeno 10. januara, posle zimske pauze u radu Tribunala.

(M. S. / Tanjug)


Objavljeno na sajtu telegraf.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.