Arhiva » Vesti » Kurir 01.01.2013

Dačić: Zadatak broj jedan - više dece

Obeležja u "Ulici otvorenog srca" biće crvene portikle u obliku srca, čijom će kupovinom građani moći da podrže tu humanitarnu akciju. Građane će zabavljati ulični zabavljači, muzičari, žongleri, mađioničari, pozorišni umetnici

Kurir utorak, 1. januar 2013.

BEOGRAD - Nacionalni zadatak broj jedan je da u Srbiji ima više dece, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić, koji je u Svetogorskoj ulici otvorio manifestaciju "Ulica otvorenog srca kuca za bebe - bitka za prodilišta".

"Treba nam više dece inače će Srbija da odumre. U Srbiji se godišnje rodi 70.000 beba, a umre 110.000 ljudi, što znači da nas je svake godine 40.000 manje", istakao je Dačić ispred Ateljea 212, gde su se na otvaranju te manifestacije okupili mnogobrojni Beograđani.Dačić je napomenuo i da država, da bi bilo više dece, mora da podstiče raznim merama, pored ostalog, da vrati dečiji dodatak, ukine dažbine na opremu i hranu za bebe..."Ja se u ime vlade obavezujem da ćemo pomoći. To je nacionalni zadatak broj jedan - da u Srbiji ima mnogo više dece", rekao je Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova.

On je građanima poručio srećnu Novu godinu, da ih "vlada ne maltretira i da nemaju posla sa policijom".Srećnu novu godinu Beograđanima i svim gostima glavnog grada Srbije poželeli su i direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov, direktorka Ateljea 212 Ivana Dimić, predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković, kao i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, koji su im poželeli zdravlje, sreću, uspeh.

Antić je kazao da je važno da svi u društvu shvate značaj podsticanja politike rađanja, navodeći da je glavni grad Srbije uradio mnogo važnih stvari u tom pogledu - svaka beba dobija bebi paket, pomaže porodilje sa najmanjim primanjima i one koje ne rade, a svakoj trudnici finansira preostalih 35 odsto do punog iznosa plate.

"Te mere koštaju 10-tak miliona evra godišnje, ali daju rezultate. U 2012. godini rođeno je više od 20.000 beba, što je jedan mali grad. Verujem da će ih u 2013. godini biti još više", rekao je Antić.Predsednik Fonda B92 Veran Matić kazao je da je taj fond u prethodnoj akciji uspeo da reši pitanje inkubatora, a da je ovogodišnja akcija usmerena na opremanje beogradskih porodilišta.

Matić je pozvao sve posetioce Ulice otvorenog srca da budu humanitarni i daju svoj doprinos kupovini 55 CTG aparata.

"Beograd se od ostalih gradova razlikuje po tome jer je već 1. januara na ulicama, sa kojih šalje poruku mira i prosperiteta. Želim vam da Beograd bude i dalje lep, nasmejan i dobar domaćin", rekao je Veslinov.Tradicionalna novogodišnja humanitarna manifestacija "Ulica ovorenog srca" održava se danas na više lokacija u gradu, a centralna proslava će biti u Svetogorskoj ulici.Cilj ovogodišnje manifestacije je prikupljanje novca za opremanje beogradskih porodilišta uređajima pomoću kojih se čuju prvi otkucaji bebinog srca.Osnovno obeležje ovogodišnje "Ulice otvorenog srca" su crvene portikle u obliku srca, čijom će kupovinom biti sakupljana sredstva za tu humanitarnu akciju.

Privredna komora Beograda je i ove godine biti domaćin tradicionalnog novogodišnjeg ručka u "Srpskoj kafani", u kojoj svakog 1. januara goste služe glumci Ateljea 212.

Muzika, egzibicija, ulični zabavljači, žongleri, akrobate, mađioničari, pozorišni umetnici i različite atrakcije su u duhu čitave akcije na svoj način obeležili akciju solidarnosti Beograđana.


Objavljeno na sajtu kurir-info.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Bitka za bebe u Ulici otvorenog srca

Alo utorak, 1. januar 2013.

Ulica otvorenog srca danas posvećena bebama

Press utorak, 1. januar 2013.

Komentari


Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.