Arhiva » Vesti » Blic 20.01.2013

Velimir Ilić uz pomoć SANU hoće da gradi "srpske nacionalne kuće" za 600 do 800 evra po kvadratu

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić pokrenuo je akciju projektovanja autentične srpske nacionalne kuće, čija bi gradnja koštala 300 evra po kvadratu, a projekti bi se besplatno davali građanima i lokalnim samoupravama.

Blic nedelja, 20. januar 2013.  |  Tanjug

Ilić je rekao da je ovih dana zaživela ideja o projektovanju srpske nacionalne kuće i da se u taj posao uključuje i Srpska akademija nauka i umetnosti i mnogi zainteresovani za taj projekat.

Ministar je kazao da bi gradovi i opštine to trebalo da podrže tako što će davati povoljnije lokacije i infrastrukturu ističući da bi čitave ulice, pa i naselja, mogli da budu izgrađeni pravim srpskim kućama, na kojima su nam nekada zavideli u svetu.

- To Srbija odavno traži i radim na tome. Napravio sam tim ljudi koji se time bave -rekao je Ilić navodeći da bi opet mogli da plasiramo svetu ono što je nekada bilo cenjeno u Evropi, "umesto što pravimo neke bezvezne kuće koje nisu naše".

Reč je o kvalitetno izgrađenim starim srpskim kućama, koje su prilagođene našem podneblju i potrebama.

- Sada imamo jedan arhitektonski bućkuriš. Ako se gradovi jave uradićemo pilot projekte, na primer za gradnju 100 srpskih kuća sa pratećim objektima- istakao je Ilić.

"Najlepši su manastirski konaci iz doba Obrenovića"

On je napomenuo da su najlepše kuće u Srbiji sagrađene u doba Obrenovića, kao na primer konaci po našim manastirima. Ilić je kazao da bi sama gradnja autentične srpske kuće koštala oko 300 evra po kvadratu, ako se izuzmu troškovi koji se plaćaju lokalnim samoupravama.

- Naš cilj je da svaka porodica u Srbiji dobije jeftinu kuću- istakao je ministar građevine i urbanizma.

Ilić je kazao da izgradnja socijalnih stanova u Srbiji, koja je planirana ove godine, takođe, košta između 300 i 400 evra po kvadratu.

- Nema srećne porodice bez krova nad glavom, niti bez posla i bez toga ne možemo pričati o natalitetu. U Srbiji ima mnogo beskućnika i to je šansa za građevinarstvo, ali ti stanovi moraju biti jeftini -, rekao je on dodajući da ima puno lokacija, ali da lokalne samouprave ne treba na njima da 'zelenaše'.

Cena u Beogradu do 800 evra po kvadratu

Pojedini gradovi su, kako je rekao, nekada besplatno davali pojedinim institucijama lokacije koje sada žele da zarade na tom zemljištu.

Cena stambenog kvadrata u Beogradu ne bi smela da bude veća od 800 evra po kvadratu, a unustrašnjosti oko 600 evra, naglasio je Ilić.

Pravi podsticaj građevinarstvu će, prema njegovim rečima, biti kada građevinske firme budu mogle da izađu na tržište sa jeftinim stanovima.

- Mora da postoji Srpska razvojna banka koja bi kreditirala jeftinim kreditima i malim kamatama takave poslove u građevinarstvu i u putnoj privredi. Sa komercijalnim kreditima ne može da se preživi - istakao je Ililć i dodao da građevinarstvo ne može da 'trpi' kamatu veću od pet ili šest odsto.

To moraju da budu posebni krediti, povoljni kao u poljoprivredi, a to bi, kako je rekao, jedino mogla da obezbedi Srpska razvojna banka čije se skoro formiranje očekuje. Ilić je podsetio da je predlagao da nosilac toga bude Poštanska štedionica, koja bi državnim depozitima finansirala povoljne kredite.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Velimir Ilić: Srpska kuća za 300 evra po kvadratu

Telegraf ponedeljak, 21. januar 2013.

Kuća po ceni od 300 € po kvadratu

B92 ponedeljak, 21. januar 2013.

Srpske nacionalne kuće od 300 evra po kvadratu

Akter nedelja, 20. januar 2013.

Velimiri Ilić:Gradićemo srpske nacionalne kuće

Kurir nedelja, 20. januar 2013.

Ilić: Projekat "srpske nacionalne kuće"

RTV nedelja, 20. januar 2013.

Ključne reči

Velimir Ilić Velja Ilić

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.