Arhiva » Vesti » RTV 21.01.2013

Pandža objavio imena 7000 pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine

ZAGREB - Penzionisani pukovnik Hrvatske vojske i predsednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba Ivica Pandža Orkan objavio je knjigu "Vojska Krajine u Pounju i na Banovini – zapisi komšija", u kojoj je objavio i popis imena više od 7000 pripadnika bivše Srpske vojske Krajine.

RTV ponedeljak, 21. januar 2013.  |  FoNet

"U vreme neposredno posle objavljivanja Registra branitelja smatrao sam da je važno da javnost dozna ko su bili oni koji su se borili protiv hrvatskih branitelja", rekao je Pandža za Većernji list.

Reč je, piše list, o knjizi sačinjenoj od službenih, originalnih i do sada neobjavljenih srpskih dokumenata iz ere Republike Srpske Krajine koji su nađeni posle Oluje.

"Iz pronađenih spiskova koje sam ukoričio u knjigu vidljivo je da je u agresiji na Hrvatsku i u okupaciji Banovine i Pounja sudjelovao velik broj tamošnjih Srba", rekao je Pandža.

Dokumenti, napomenuo je, govore da nisu svi bili "kuhari", "šoferi", "bolničari", koji su samo "čuvali seoske straže".

"Reč je o ljudima koji su tokom Domovinskog rata bili paravojno organizovani i angažovani u borbi protiv Hrvatske, a na mnoge od njih primenjen je Zakon o opštem oprostu donet u hrvatskom Saboru 1996. godine", naveo je Pandža i dodao da krivično delo ratnog zločina ne zastareva.

"Iz pronađenih spiskova koje sam ukoričio u knjigu vidljivo je da je u agresiji na Hrvatsku i u okupaciji Banovine i Pounja učestvovao veliki broj tamošnjih Srba, i to dobrovoljno, od kojih je svako mogao da odluči hoće li učestvovati u velikosrpskoj agresiji ili će priznati Hrvatsku kao svoju domovinu", rekao je predsednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba.

Uprkos protivljenju dela opozicije i nekih udruženja ratnih veterana, vlast u Hrvatskoj krajem 2012. objavila je registar hrvatskih branitelja na čijem se popisu nalazi više od 500.000 imena.

Deo opozicije smatra da bi taj registar vlast u Srbiji mogla da iskoristi za nove optužnice.

Objavljivanje registra bilo je jedno od predizbornih obećanja vladajuće koalicije levog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom, kao i predsednika Hrvatske Ive Josipovića koji je još u kampanji obećao da će učiniti sve za javnu objavu registra da bi se "vratio dignitet Domovinskom ratu" i sprečile zloupotrebe prava ratnih veterana.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

HR: Objavio spisak srpskih boraca

B92 ponedeljak, 21. januar 2013.

Komentari


Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.