Arhiva » Vesti » Akter 24.01.2013

Spremne rakete Severne Koreje protiv SAD

Severna Koreja upozorila je da je spremna da izvede treću nuklearnu probu i nova lansiranja raketa dugog dometa koje će biti usmerene protiv SAD

Akter četvrtak, 24. januar 2013.  |  Tanjug

"Ne krijemo činjenicu da će nuklearna proba i različiti sateliti i rakete dugog dometa koje ćemo ispaliti biti usmerene protiv SAD", upozorila je Komisija za nacionalnu bezbednost u saopštenju koje prenose državni mediji.

Najviši vojni organ u toj zemlji je saopštio i da će najavljena nuklearna proba biti samo deo "predstojeće sveobuhvatne akcije" koja će obeležiti novu fazu u odnosima protiv svog "starog neprijatelja SAD".

Južna Koreja i druge zemlje ranije su saopštile da veruju da je Severna Koreja "tehnički spremna" da izvede treću nuuklearnu probu, podsetila je agencija Rojters.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak je jednoglasno osudio decembarsko lansiranje rakete dalekog dometa i proširio postojeće sankcije Severnoj Koreji, što je izazvalo oštar odgovor Pjongjanga i najavu da će pojačati svoju vojnu i nuklearnu sposobnost.

Neimenovane diplomate su izjavile da je ova rezolucija, koju je odobrilo svih 15 članica SB, rezultat dogovora između Sjedinjenih Država i Kine, i da podrška Pekinga predstavlja značajan diplomatski udarac Pjongjangu.

Lansiranje raketa u Severnoj Koreji smatra se delom tajnog programa za razvoj interkontinentalnih balističkih raketa koje mogu da nose bojeve glave. Severna Koreja, međutim, tvrdi da je lansiranjem rakete u decembru u orbitu poslala meteorološki satelit.


Objavljeno na sajtu akter.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Severna Koreja na sankcije odgovara novim nuklearnim probama

Slobodna Evropa četvrtak, 24. januar 2013.

S. Koreja: Rakete su poruka za SAD

B92 četvrtak, 24. januar 2013.

Pjongjang spreman za novu nuklearnu probu

Dnevnik četvrtak, 24. januar 2013.

S.Koreja spremna za treću nuklearnu probu

Kurir četvrtak, 24. januar 2013.

Ključne reči

Severna Koreja Južna Koreja

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.