Arhiva » Vesti » RTS 28.01.2013

Kamenovan novi ruski voz kod Subotice

Nepoznate osobe kamenovale novi ruski voz na relaciji Subotica - Sombor. Železnice Srbije apeluju na nadležne da spreče ovakve napade, jer se u suprotnom može desiti da bude zabranjen saobraćaj tih vozova na ovom području.

RTS ponedeljak, 28. januar 2013.
RTS: Kamenovan novi ruski voz kod Subotice

Nije prošlo ni mesec dana od kada je pušten u saobraćaj, novi ruski voza na relaciji Subotica - Sombor, a kompozicija je kamenovana u pokretu.

Incident se dogodio u petak, veće štete i povređenih nije bilo, a "Železnice Srbije" apeluju na nadležne organe da spreče ovakve napade, jer se u suprotnom može desiti da bude zabranjen saobraćaj ovih vozova na ovom području.

Kako je novinarima izjavio šef sekcije za prevoz putnika "Železnica Srbije" u Subotici Predrag Polovina, u petak oko 18 časova u blizini stanice "Subotica - predgrađe" nepoznate osobe kamenovale su novi voz, prvi od tri koliko ih je planom predviđeno da saobraća iz Subotice.

"Oštećenja nisu velika. Igrom slučaja, kamenice koje su bačene na voz udarile su ispod prozora, tako da nije došlo do loma, već do ulubljenja, a voz je nastavio saobraćaj. U suprotnom, da su kamenice poletele malo više, puklo bi staklo i voz koji smo toliko čekali bio bi van saobraćaja, što bi se osetilo na celom potezu ka Somboru", rekao je Polovina.

On je rekao da su počinioci ovog dela nepoznati i apelovao na građane da ovakve i slučne pojave prijave policiji i Železnicama kako bi službe reagovale, ali i na lokalnu samoupravu da sprovede korake kako bi se ovakvi napadi sprečili.

Sudeći po njegovim rečima, ovo nije prvi put da se bacaju kamenice na vozove u ovom delu grada, ali jeste prvi put da se kamenuje nova ruska kompozicija, a policija je jedno vreme uspela da spreči kamenovanje vozova na tom delu pruge.

"Nove vozove smo dugo čekali, a sa ovim ruskim vozom porastao je broj putnika. Svim silama treba da se borimo da sprečimo kamenovanje, jer je nakon nekoliko kamenovanja na pruzi Čačak - Požega, tamo zabranjen saobraćaj ovih vozova. Ako nam se zabrani saobraćaj ruskih garnitura ne možemo očekivati ništa bolje ni redovnije u železnicama", rekao je Polovina.

On je podsetio da je predviđeno da stigne još jedna garnitura koja će saobraćati na potezu od Subotice ka Horgošu, možda i ka Segedinu, a u planu je da stigne još jedna koja će saobraćati ka Senti i dalje ka Banatu.

Prema ranijim saopštenjima Železnica Srbije, nova ruska dizel-motorna garnitura koja saobraća između Kraljeva i Požege kamenovana je više od 10 puta, nakon čega je odlazila na popravke i odsustvovala iz saobraćaja.

"Železnice Srbije" su prvi put nakon pune tri decenije kupile nove vozove, zahvaljujući kreditu medjunarodne železničke banke "EuroFime" od 43 miliona švajcarskih franaka.

Kupljeno je 12 novih dizel-motornih vozova ruskog proizvođača "Metrovagonmaša", od kojih je 11 već i pre roka stiglo u zemlju i sukcesivno se uključuju u redovan putnički železnički saobraćaj. Vrednost jednog dizel-motornog voza iznosi oko 379 miliona dinara.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

U Subotici kamenovan novi ruski voz

Pravda ponedeljak, 28. januar 2013.

Kamenovan novi voz na relaciji Subotica-Sombor

Novi magazin ponedeljak, 28. januar 2013.

Kamenovan novi voz na pruzi Subotica–Sombor

Dnevnik ponedeljak, 28. januar 2013.

Ključne reči

Železnice Srbije Subotica

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.