Arhiva » Vesti » Novi magazin 13.02.2013

Dogovoren otpis kamata na dugovanja za struju

Vlada Srbije usvojila je odluku o otpisu kamata na dugovanja za struju građana i privrede, izjavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Novi magazin sreda, 13. februar 2013.  |  Beta/Novi magazin

Ona je novinarima nakon prve radionice Srpsko-italijanskog poslovnog saveta kazala da to podrazumeva i obavezu dužnika da sa EPS-om dogovore otplatu duga na rate i istovremeno redovno plaćaju tekuće obaveze.

"Odluka važi za sve", naglasila je Mihajlovićeva.

Kako je dodala, predviđeno je i da kao krajnja mera onima koji ne poštuju dogovor bude isključena struja.

"Moramo da zavedemo red jer se često dešava da solventna preduzeća ne plaćaju struju. To više nemože da se dešava", rekla je ona.

Mihajlovićeva je kazala da se često dešava da su kamate veće od samog iznosa duga i da svi koji mogu da plate struju to moraju da rade, a da će socijalno ugroženi biti zaštićeni.

Ona je dodala da je odluka o otpisu kamata na dugovanja za struju doneta na jučerašnjoj sednici vlade i da bi sledeće nedelje trebalo da je potvrdi Upravni odbor EPS-a, i zatim da se primenjuje.

Ukupna dugovanja građana i privrede za struju su oko 120 milijardi dinara, i po pola druguju privreda i stanovništvo. U tom iznosu dugovanja starija od 60 dana su 80 milijardi dinara, a veliki deo tog iznosa čine kamate.

Naredne nedelje uredba o struji i gasu

Ona je izjavila da očekuje da će Vlada naredne sedmice usvojiti uredbu po kojoj će socijalno ugroženi građani imati pravo na određene količine besplatne struje i gasa.

Mihajlović je kazala da je tekst uredbe usaglašen sa Ministarstvom finansija i da očekuje da za pet do šest dana prođe proceduru usvajanja.

Ona je kazala da će za finansiranje besplatne struje i gasa za socijalno ugrožene biti potrebno oko 40 miliona evra godišnje iz budžeta Srbije.

"Do rebalansa budžeta to će biti opterećenje za Elektro-privredu Srbije a nakon rebalansa novac će EPS-u biti nadoknađen", rekla je ona.

Ministarka je dodala da se izmena u odnosu na poslednji nacrt uredbe o energetski zaštićenom kupcu odnosi na to da domaćinstva koja potroše veću količinu struje od one koja je predviđena uredbom gube zaštićeni status i pravo na besplatnu energiju.

autor: VS izvor: Beta/Novi magazin


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Naredne nedelje uredba o struji i gasu

Beta sreda, 13. februar 2013.

Ministarka: Naredne nedelje uredba o struji i gasu

24 Sata sreda, 13. februar 2013.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.