Arhiva » Vesti » Jugmedia 22.02.2013

UPOZORENJE:Lek „Folnak“ se povlači iz apoteka

Jugmedia petak, 22. februar 2013.

BEOGRAD/NIŠ – Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je danas da mu je prijavljena sumnja u kvalitet leka – falsifikovan lek za Folnak tablete proizvođača M.D. Nini iz Niša, a proizvođaču leka je naređeno da privremeno obustavi i povuče iz prometa tu seriju leka, do izdavanja sertifikata vanredne kontrole kvaliteta Agencije za lekove.

Prijava sumnje u kvalitet leka, odnosno falsifikat leka FOLNAK odnosi se na tablete 5 mg, 1 fiola sa 20 tableta, serije 1630911, sa rokom upotrebe 09.2014. godine, proizvođača M.D. Nini d.o.o., Niš, stoji u saopštenju.

U pakovanju leka preuzetom od pacijenta koji je prijavio uočeno odstupanje, tablete su narandžaste boje i nisu ravne već su blago ispupčene, što nije u skladu sa izgledom tableta prijavljenim u postupku registracije, navodi se u saopštenju.

Lek Folnak od 5 mg ima dozvolu za lek i dozvolu za stavljanje u promet u Srbiji, registrovan je u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), sa sledećim izgledom i sadržajem pakovanja: – Folnak 5 mg- tablete su okrugle, ravne, glatke, žute boje sa slaboprimetnim tamnožutim mrljama, u složivoj kartonskoj kutiji nalazi se 1 plastična fiola sa 20 tableta.

Inspektori za lekove i medicinska sredstva Ministarstva zdravlja izvršili su vanredni inspekcijski nadzor kod proizvođača MD Nini u Nišu i uzeli su uzorke serije leka kod jednog distributera i u apoteci, u kojoj je pacijent uočio odstupanje, dodaje se u saopštenju.

Uzorci su prosleđeni Nacionalnoj kontrolnoj laboratoriji ALIMS na vanrednu kontrolu kvaliteta.


Objavljeno na sajtu jugmedia.info »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Lek "folnak" povučen iz prometa

B92 petak, 22. februar 2013.

"Folnak" privremeno povučen iz prometa

Mondo petak, 22. februar 2013.

Sumnja u falsifikat leka Folnak

Večernje novosti petak, 22. februar 2013.

Povučen iz prometa lek Folnak

Akter petak, 22. februar 2013.

Lek "folnak" je povučen iz prodaje!

Alo petak, 22. februar 2013.

Lek "folnak" povučen iz prometa

Blic petak, 22. februar 2013.

Komentari

Ključne reči

Niš

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.