Arhiva » Vesti » Svet 11.03.2013

Neodoljivi brundavi psi: Tibetanski mastifi koštaju pola miliona funti!

Svet ponedeljak, 11. mart 2013.  |  Blic

Tibetanski mastif je stvar prestiža među bogatim Kinezima koji za ove neodoljive čupave pse plaćaju i do pola miliona funti. U provonciji Hebei, južno od Pekinga ovog vikenda prodavali su se tibetanski mastifi, verovatno najskuplji psi na svetu.

Vlasnici ovih mastifa, koji poreklo vode od pasa koja su nomadska plemena iz centralne Azije i Tibeta koristila za lov, kažu da su u pitanju pouzdani čuvari i lojalni prijatelji.

Uzgajivači i dalje putuju na Himalaje kako bi kupovali štenad, iako mnoga od njih ne mogu da se prilagode životu u nižim predelima i uginu tokom putovanja.

Prošlog meseca jedan vlasnik tibetanskog mastifa podneo je tužbu protiv jedne veterinarske klinike nakon što je njegov pas, vredan 90.000 funti uginuo usred fejsliftinga, koji je trebalo da ga učini atraktivnijim za odgajivače.

Jedan od razloga zašto je ova rasa popularna među bogatašima je i taj što ovi mastifi žive i do 14 godina, s tim što za razliku od ostalih vrsta pasa, imaju manju sklonost ka genetskim obolenjima.

I ishrana ovih pasa je veoma specifična jer se bazira na kuvanim ribljim glavama, iznutricama, ljuskama jaja u prahu, ulju iz jetre šarana, i sirovim kostima na kojima oštre svoje zube.

Izvor: Blic


Objavljeno na sajtu svet.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Peking

©2016 Netmark d.o.o.