Arhiva » Vesti » Akter 19.03.2013

Stara devizna štednja opet u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu usvojio je žalbu Srbije i Slovenije povodom presude iz novembra 2012. u vezi sa isplatom stare devizne štednje, pa će taj slučaj poznat kao "Ališić i drugi" ponov razmatrati Veliko veće tog suda

Akter utorak, 19. mart 2013.  |  Tanjug

Odlukom da se predmet iznese pred Veliko veće stavljena je van snage prva "pilot" presuda, kojom je Evropski sud presudio je da je Slovenija odgovorna za vraćanje stare devizne štednje štedišama "Ljubljanske banke", a da je Srbija odgovorna za vraćanje uloga štedišama Invest banke.

Tom presudom je sud bio naložio Srbiji i Sloveniji da u roku od šest meseci od dana kada presuda postane konačna, preduzmu sve što je potrebno kako bi se svim štedišama isplatila stara devizna štednja, pod istim uslovima kao štedišama u matičnim zemljama banaka.

Na sajtu Ministarstva pravde i družavne uprave objavljeno je da Petočlani panel Evropskog suda za ljudska prava usvojio 18. marta zahteve Srbije i Slovenije da se predmet Ališić i drugi protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i BJR Makedonije razmatra pred Velikim većem.

Taj slučaj se odnosi na isplatu stare devizne štednje štedišama koji po raspadu SFRJ nisu mogli da slobodno raspolažu svojim štednim ulozima u Investbanci i Ljubljanskoj banci, čija su sedišta u Srbiji odnosno u Sloveniji, a koje su svoja predstavništva imale u drugim tuženim državama, pre svega BiH i Hrvatskoj.

Pred Velikim većem suda Srbija i Slovenija imaće priliku da ponovo iznesu i detaljno obrazlože svoje argumente.

Osporena presuda od 6. novembra 2012. bila je "pilot" presuda, jer se pred tim Sudom nalazi više od 1.650 sličnih predstavki koje uključuju više od 8.000 podnosilaca, što ukazuje na to da se radi o sistemskom problemu, ukazali su u ministarstvu.


Objavljeno na sajtu akter.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Evropski sud ponovo o isplati stare devizne štednje

Novi magazin utorak, 19. mart 2013.

Bosancima ne plaćamo staru štednju?

Mondo utorak, 19. mart 2013.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.