Arhiva » Vesti » Press 27.03.2013

Konstantin u Viminacijumu

Rukovodilac projekta "Milanski edikt 313-2013, Srbija" Radoslav Pavlović rekao je danas u Nišu da će izložba posvećena Konstantinu Velikom biti otvorena 18. maja u Viminacijumu, a da će je kasnije videti Beogradjani i gradjani Niša.

Press sreda, 27. mart 2013.

Rukovodilac projekta "Milanski edikt 313-2013, Srbija" Radoslav Pavlović rekao je danas u Nišu da će izložba posvećena Konstantinu Velikom biti otvorena 18. maja u Viminacijumu, a da će je kasnije videti Beogradjani i gradjani Niša.

"Posle mesec dana 'boravka' u Viminacijumu, izložba će biti postavljena u Beogradu, gde će biti tri meseca, a zatim će 4. oktobra biti otvorena u Nišu, u izložbenom prostoru kompanije 'Filip Moris'", kazao je savetnik predsednika Srbije za kulturu na konferenciji za medije.

On je rekao da je s ministrom unutrašnjih poslova postignut dogovor o obezbedjivanju izložbe davanjem državnih garancija, jer bi osiguranje za vredne izložbene eksponate iznosio 19 miliona evra.

Pavlović je rekao da izložba sadrži oko 180 eksponata, od toga 40 eksponata izuzetne vrednosti koje poseduje samo Srbija, a koji su vezani za 4. vek i vreme Konstantina Velikog.

Istog dana kada je zakazano otvranje izložbe, u Viminacijumu će biti izvedena opera Djuzepea Verdija "Aida". Pavlović je podsetio da će 6. oktobra u Nišu biti održan veliki skup poglavara srpskih pravoslavnih crkava i da se u to vreme očekuje dolazak velikog broja ljudi u Niš.

V.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović predstavila je projekat izgradnje zaštitne konstrukcije u arheološkom parku Medijana, koji finansira država preko Ministrastva kulture.

Projekat je započet 1. februara i ta prva faza podrazumeva arheološka istraživanja Vile sa peristilom i sanaciju muzejske zgrade.

Narednog meseca se započinje sa drugom fazom ili podizanjem zaštitne konstrukcije koja će omogućiti da vredni mozaici na Medijani budu vidljivi, kazala je ona i dodala da će radovi biti završeni u septembru.

Prema rečima v.d. direktora Narodnog pozorišta u Nišu Ivana Vukovića, predstava "Konstantin" je dobila poziv za učešće na "Danima Milivoja živanovića" u Požarevcu i selektirana je za učešće na Sterijinom pozorju.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da je grad dobio na poklon skulpturu Katoličke crkve i da će naknadno biti odredjeno mesto gde će ona biti postavljena.

Još jedna skulptura, koju je grad dobio u vidu donacije, biće postavljena u porti hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, a Hristov monogram biće postavljen na postamentu na kružnom toku na ulazu u Niš iz pravca aerodroma, naveo je Perišić.

Direktorka Niškog kulturnog centra Bojana Simović je najavila program za 3. jun u vreme Dana cara Konstantina i carice Jelene i gradske slave, kao i održavanje dva velika naučna skupa posvećena Konstantinovom periodu.


Objavljeno na sajtu pressonline.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Druga faza radova na Medijani

RTS sreda, 27. mart 2013.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.