Arhiva » Vesti » Akter 05.04.2013

Privremeni organi u 10 opština na Kosovu

Vlada Srbije odlučila je da formira privremene organe u 10 opština na Kosovu i Metohiji

Akter petak, 5. april 2013.  |  Tanjug

Vlada je na sednici donela i odluku o obrazovanju privremenih organa u opštinama Đakovica, Dečani, Klina, Prizren, Uroševac, Podujevo, Glogovac, Kačanik, Štimlje i Suva Reka.

Privremeni organi će obavljati poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa u ovim opštinama na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, navodi u saopštenbju vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vlada Srbije usvojila je i Predlog zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, poznatiji kao zakon o mreži sudova i još tri pravosudna zakona.

Usvojen je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom tužilaštvu.

Ukoliko predlog zakona o mreži sudova bude ustvojen u Skupštini Srbije, broj sudskih jedinica biće smanjen sa 102 na 14, a broj osnovnih sudova povećan sa 33 na 73.

Broj viših i apelacionih sudova ostaje isti, a biće i Vrhovni kasacioni sud i Upravni sud.

Predlogom zakona o sudijama predviđeno je da Visoki savet sudstva može Narodnoj skupštini da predloži samo jednog kandidata za sudiju za jedno sudijsko mesto.

Ukoliko taj kandidat ne bude izgasan na sudijsku funkciju, VS S će morati da predloži novog kandidata, čime se, kako je obrazložio predlagač zakona, otklanja mogućnost politizacije sudstva i mešanja poslaničke većine u odabir sudija.

Takođe je iz Zakona o sudijama brisana odreba prema kojoj sudija odgovara za štetu zbog krajnje nepašnje pa će odgovarati samo za nemar.

Predlog zakona predviđa potpuno drugaciji način vrednovanja rada sudija i predsednika sudova koji omogućava da se ocena njihovog rada obavi jasno i transparentno.

Tim novinama je predvideno da VS S formira komisije, tako da će sudije viših sudova, koji se nalaze u tim komisijama, ocenjivati sudije nižih sudova.

Sudije koje ne budu zadovoljne tim ocenama imaće pravo žalbe.

Takođe je u određenim slučajevima predviđena mogućnost vođenja upravnog spora.


Objavljeno na sajtu akter.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.