Arhiva » Vesti » Južne vesti 13.05.2013

Rezervisti iz Niša otišli u Strazbur

Tim od 15 ljudi na čelu sa advokatom Srđanom Aleksićem otputovao je u Strazbur gde će Međunarodni sud odlučivati o žalbi Republike Srbije na presudu koja je ranije doneta u korist rezervista.

Južne vesti ponedeljak, 13. maj 2013.

Pošto je Republika Srbija uložila žalbu na presudu suda u Strazburu, kojom se obavezuje da ratnim rezervistima koji su učestvovali u ratu 1999. godine isplati zaostale dnevnice, neophodno je još jedno ročište.

Advokat Srđan Aleksić poveo je svoje kolege i rezerviste i kako kaže, ubeđen je da će sud ponovo odlučiti u njihovu korist.

- Očekujemo da se potvrdi presuda i konačno isplate dnevnice - rekao je Aleksić.

Ukoliko se to i desi, kako je objasnio Aleksić, država nema ponovno pravo žalbe. 8.500 rezervista moraće da dobije svoje dnevice koje po osobi, u proseku iznose oko 2.500 evra.

Aleksić sa raezervistima koje već nekoliko godina zastupa pred sudom

Iako je to velika suma za srpski budžet, Aleksić kaže da su rezervisti spremni na svaki dogovor.

- Mi smo i ranije govorili da smo spremni da tu sumu novca kompenzujemo otplatom duga za struju ili nekim drugim vidom saradnje koji dogovorimo sa državom - rekao je Aleksić.

Podsetimo, presudom koja je doneta 10. jula prošle godine utvrđeno je da je Vlada Republike Srbije diskriminisala ratne rezerviste iz Niša kada je zaključila sporazum o isplati ratnih dnevnica samo sa 7 opština na jugu Srbije. Time je povređen član 14. Konvencije o zaštiti ljudskih prava koji reguliše zabranu diskriminacije.

Ipak, iako su prema presudi dnevnice već trebale da budu na računima boraca, to se nije desilo jer je podneta žalba.


Objavljeno na sajtu juznevesti.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Sud u Strazburu ponovo 15.maja o ratnim dnevnicama

Jugmedia ponedeljak, 13. maj 2013.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.