Arhiva » Vesti » Politika 25.05.2013

Penali za odlazak u penziju s jednim uslovom

Politika subota, 25. maj 2013.  |  Jasna Petrović

Nema zamrzavanja penzija, jer od sirotinje više nema šta da se uzme, kaže Moma Čolaković, poslanik PUPS-a u Skupštini. – Činjenica da bi do kraja ove godine uštede u budžetu za isplatu penzija mogle biti oko 3,9, a naredne 5,5 milijardi dinara samo po osnovu toga što je Srbija pre dve godine započela penzijsku reformu kroz povećanje starosne granice, više je nego dovoljan razlog da se za sada ne razmišlja o novom pooštravanju uslova za odlazak u penziju, niti o izjednačavanju uslova za penzionisanje muškaraca i žena na 67 godina, kako predlaže MMF.

Vlada, pored ove uštede očekuje da će po osnovu povećanja stope doprinosa za PIO sa 22 na 24 odsto (koja je inače kod nas najniža u Evropi) dodatno upumpati u budžet oko 25,3 milijarde dinara.

S druge strane, kao jednu od mera za smanjenje budžetskog deficita Fiskalni savet predlaže uvođenje penala za prevremeno penzionisanje, odnosno za one koji ubuduće u penziju budu odlazili samo po jednom ispunjenom uslovu – godinama života, ali i bonuse za sve koji ostanu pun radni vek na poslu. Nezvanično se saznaje, da bi, ukoliko se uvedu penali, konačan iznos penzije mogao biti manji za šest odsto po svakoj godini penzionisanja pre regularne dobi, ali i da se po istom principu nagrade oni koji rade duže.

Ukoliko bi se taj predlog usvojio, budući penzioneri bi mogli da biraju da li će 200 evra penzije primati 10 godina ili 100 evra narednih 20 godina, ali im opcija da 200 evra podižu dve decenije neće biti omogućena.

U PIO fondu kažu kod nas ne postoji kategorija prevremenih penzija. One su ukinute još 1996. godine. Ukoliko bi se išlo na uvođenje penala za „prevremeno” penzionisanje, u zakonu bi morao prvo da se nađe ovaj termin pa tek onda da se utvrde i penali i bonusi.

Penali, ističu u Fondu PIO, postoje u većini evropskih zemalja. U Austriji je to 4,6 odsto. U Sloveniji su umanjenja od 0,3 odsto mesečno za sve one koji odu u penziju, ali da nisu ispunili oba uslova.

Reč je o trajnom umanjenju penzija, čime se na neki način kažnjavaju svi oni koji su otišli u mirovinu pre nego li su ispunili godine staža potrebne za penzionisanje. Postavlja se, međutim, pitanje ko je od budućih penzionera u Srbiji motivisan da ostane na poslu do ispunjenja oba uslova – i godine staža i starosti. U prilog tome i podatak da svaka druga žena i tri četvrtine muškaraca u starosnu penziju odlazi pre nego što napuni godine starosti za penzionisanje propisane zakonom. U kategoriji zaposlenih, koju čine 80 odsto ukupnog broja penzionera, pun staž je prošle godine odradilo njih 45,8 odsto – pokazuje računica Fonda PIO, dok je među ostalim penzionerima ovaj odnos još nepovoljniji.

Upitan šta misli o uvođenju penala za buduće penzionere, Čolaković kaže da mu nisu poznati efekti takve mere u ukupnoj masi penzija.

– Ukoliko bi takva mera donela uštede, a da pri tom ne ugrozi penzionere, PUPS bi je prihvatio – kaže on. Računica pak pokazuje da bi zamrzavanje penzija u 2013. i 2014. godini omogućilo da se učešće rashoda za penzije približi ciljanoj vrednosti od 10 odsto BDP-a u 2020. godini. Uštede bi bile oko 0,4 odsto BDP-a u svakoj godini.

Jasna Petrović

objavljeno: 25.05.2013.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Budžet PUPS

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.