Arhiva » Vesti » RTS 26.05.2013

Romski jezik u osnovnim školama

U 70 osnovnih škola u Srbiji uvodi se romski jezik sa elementima nacionalne kulture. Predmet se uvodi od nove školske godine, a za početak su odabrane škole u opštinama gde živi najveći broj Roma.

RTS nedelja, 26. maj 2013.
RTS: Romski jezik u osnovnim školama

Nacionalni savet romske nacionalne manjine, uz podršku Ministarstva prosvete, pokrenuo je uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u sedamdeset osnovnih škola u Srbiji.

Predmet će se u odabrane škole uvesti od nove školske godine, dok u 27 škola u Vojvodini osnovci uče romski jezik još od 1996. godine.

Vranje je jedan od sedamdest odabranih gradova u kojem će osnovci romske nacionalnosti od sledeće školske godine, dva puta nedeljno, učiti i romski jezik sa elementima romske kulture.

Predstoji anketiranje, kako bi se utvrdilo koliko đaka je zainteresovano za taj predmet. Kako kažu učenici, njima bi to mnogo značilo jer bi tako više i lakše pamtili i učili.

"Romski jezik je u principu govorni, retko ko piše. Deca će moći i da čitaju i pišu i romskom gramatikom", kaže roditelj Zvezdan Ramić.

Trenutno nema uslova za uvođenje tog predmeta u svim osnovnim školama u Srbiji, kažu u Nacionalnom savetu Roma. Za početak su odabrane škole u opštinama u kojima živi najveći broj Roma.

"Mi smo čuli da žele da uvedu romski jezik, međutim Ministarstvo prosvete još nije zvanično ništa dostavilo školama, u vezi sa tim. A što se tiče spremnosti, naša škola je spremna da prihvati", rekao je Dušan Stevanović, direktor OŠ "Vuk Karadžić" u Vranju.

"Izučavanje romskog jezika kao izbornog predmeta veoma će značiti jer se izučava maternji jezik, kojim govorimo u našim kućama. Naravno da će im olakšati i u školi u savlađivanju nastavnog plana i programa, ali i očuvanje tog jezika koji je već počeo da se gubi", ističe Kenan Rašitović, direktor NVO "Ofer" u Bujanovcu.

U Ministarstvu prosvete očekuju da im Nacionalni savet dostavi podatke o broju zainteresovanih učenika i potrebama škola, kako bi preduzeli korake za uvođenje romskog jezika u nastavu.

"Za razliku od drugih manjina, mi se suočavamo i sa nedostatkom kadra, udžbenika. Mi počinjemo od nule, čak nemamo ni bukvar", kaže predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović.

Novi izborni predmet predavaće fakultetski obrazovani Romi. U nedostatku visokoobrazovanog kadra, uz odobrenje resornog ministarstva, biće angažovani i predavači sa srednjom stručnom spremom uz dodatnu obuku.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Romski jezik stiže u osnovne škole

Vesti online nedelja, 26. maj 2013.

Romski jezik stiže u škole

B92 nedelja, 26. maj 2013.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.