Arhiva » Vesti » Novi magazin 22.06.2013

Preminuo čuveni baletan Milorad Mišković

Čuveni baletan Milorad Mišković preminuo je u 86. godini u Nici u Francuskoj.

Novi magazin subota, 22. jun 2013.  |  Tanjug

Mišković je rođen 26.marta 1928. godine u Valjevu, a u svet umetnosti ušao je još kao dete u nekad poznatom beogradskom Rodinom pozorištu.

Kasnije se, kao učenik čuvene Nine Kirsanove, okreće umetnosti igre, veoma mlad postaje član Narodnog pozorišta, a već 1946. Milorad Mišković u Parizu započinje veliku međunarodnu karijeru.

Vodeći je igrač u vodećim kompanijama, nastupa u predstavama najuglednijih koreografa, a impozantna je i lista njegovih partnerki: Alisija Markova, Ivet Šovire, Žanin Šara, Karla Frači, Rozela Hajtauer...

U Parizu je 1956. osnovao i sopstvenu trupu čiji su članovi bili i poznati jugoslovenski igrači. Kasnije, često je bio gost i na sceni svoje mladosti - Narodnom pozorištu u Beogradu, u predstavama „Žizela”, „Romeo i Julija”, „Huan od Carise” i „Sid”.

Po završetku igračke karijere, Milorad Mišković je dugo radio za UNESCO: u dva mandata bio je na čelu Saveta za igru (CID), a potom je proglašen za njihovog doživotnog počasnog predsednika.

Posmrtni ostaci istaknutog umetnika biće kremirani u Francuskoj, a kasnije će urna sa njegovim pepelom biti položena u Beogradu, navedeno je u saopštenju.

autor: MP izvor: Tanjug


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Pozorište Valjevo

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.