Arhiva » Vesti » Blic 24.06.2013

Građani Lazarevca vode rat protiv dilera

Nekoliko građana Lazarevca napravilo je neformalno i neregistrovano udruženje „Sveti Sava” za borbu protiv preprodavaca droge, kad su uvideli da policija ne može mnogo da učini. Prekipelo im je kad su u ulazu zgrade u kojoj stanuje poznati lokalni diler videli okačeno obaveštenje narkomanima: „Nema, ali biće” .

Blic ponedeljak, 24. jun 2013.

Rešili su da po svaku cenu javno žigošu dilere koje krive za porast narkomanije.

- Kad smo polovinom marta u pet hiljada primeraka podelili prvi spisak narko-dilera, sa njihovim imenima, prezimenima, nadimcima, adresama i vrstom droge koju preprodaju, u Lazarevcu je bilo vanredno stanje. „Prozvani” su se po gradu danima kretali u džipovima noseći oružje, a članovima udruženja, kao i onima za koje su sumnjali da rade sa nama, upućeno je više stotina pretnji smrću - navodi Ž. M., potpredsednik udruženja.

Spiskovi sa 20 imena štampani su i deljeni i u aprilu i maju. Zatim su sa tog spiska uhapšena šestorica dilera, kod kojih je pronađena upravo ona droga za koju ih je sumnjičilo udruženje.

Prema rečima članova udruženja, u Lazarevcu se u svako doba dana i noći znalo ko, gde i kada prodaje marihuanu, skank, heroin, kokain, kristal, pečurke... Dileri su drogu preprodavali po parkovima, kioscima, hvalili se time koliko zarađuju, koje automobile voze i koliko imaju stanova iako su nezaposleni...

- Proširićemo delovanje, budući da su nam se osim građana Lazarevca, koji su i sami prijavljivali one za koje pouzdano znaju da su dileri, javljali i ljudi iz drugih gradova širom Srbije, jer je situacija slična u svim manjim mestima. U Lazarevcu ima više od sto dilera, a uz okolna sela njihov broj je dvostruko veći. To su monstrumi i masovne ubice koji uništavaju čitave porodice. Žive na visokoj nozi, a svakodnevno prolaze pored umrlica onih kojih više nema zahvaljujući drogi koju su im prodavali - priča A. J., predsednik udruženja „Sveti Sava“.

Broj dilera opao za 50 odsto

Udruženje uz podršku sugrađana, službenika suda, opštine i crkve funkcioniše već osam meseci. Njihova efikasnost se ogleda u tome što je nakon objavljenih spiskova dilera broj onih aktivnih opao za oko 50 odsto.

- Mnogi dileri su se sada povukli u strahu da i njihova imena ne budu obelodanjena. Ostali se više ne kreću slobodno ulicom, ne izlaze iz svojih kola i izuzetno su oprezni. Vrlo smo zadovoljni radom policije koja je za kratko vreme zaplenila veću količinu narkotika nego u prethodnih 10 godina i ne planiramo da prekinemo ovaj način borbe - dodaje A. J.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.