Arhiva » Vesti » Blic 25.06.2013

Usvojen Zakon o osnovnom obrazovanju

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji uređuje tu oblast kao deo jedinstvenog sistema obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

Blic utorak, 25. jun 2013.  |  Tanjug

Zakon predviđa tipologiju škola prema osnivaču na javnu i privatnu, a prema programu obrazovanja i vaspitanja na nacionalne i strane škole.

Zakon predviđa postojanje škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i školovanje dece bez obzira na vrstu smetnje, čime se pruža dodatna podrška školi u sistemu redovnog obrazovanja i vaspitanja.

Usvajanjem tog propisa omogućeno je i osnivanje škola posebne pedagoške orijentacije.

Nastavni predmet je obavezni i izborni, a u privatnoj školi umesto izbornih može da se realizuje nastava drugih predmeta prema, školskom programu.

U školi se mogu izučavati fakultativni predmeti u skladu sa školskim programom, škola ima razvojni plan i školski program, sa razrađenim sadržajem koji uključuje i mere za unapređenje kvaliteta.

Zakonom je predviđeno povećanje programa sportskih aktivnosti, zaštita od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i programi prevencije drugih oblika rizičnog ponašanja, zatim programi profesionalne orijentacije, saradnje sa lokalnom samoupravom, program saradnje sa porodicom...

Predviđena je i priprema za predmetnu nastavu za učenike četvrtog razreda i to dva puta u toku školske godine, odnosno jednom u toku polugodišta.

Škola može da organizuje i celodnevnu nastavu i produženi boravak, kao i nastavu za učenike na kućnom i bolničkom lečenju ukoliko imaju veće zdravstvene probleme ili hronične bolesti.

Zakon predviđa i nastavu kod kuće, na daljinu, individualni obrazovni plan sa prilagođenim standardima.

Trajanje časa nije promenjeno i iznosi 45 minuta, a u odeljenju će biti do trideset učenika.

Zakon je predvideo ishranu učenika, organizovanje u okviru školskog objekta, obaveznu bibilioteku, i koje kulturne aktivnost škola mora da obavlja.

Predviđeno je i uvođenje letopisa, predstavljanje rada, internet strane, predstavljanje programa i organizacije rada i pisani podaci o aktivnostima u organizaciji obrazovno vaspitnog rada.

Zakon sadrži i odredbe o minimumu procesa rada i pitanja koja regulišu štrajk zaposlenih.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Sutra o korupciji i reformi pravosuđa

Akter utorak, 25. jun 2013.

Usvojeni Zakoni o obrazovanju

B92 utorak, 25. jun 2013.

Usvojeni prosvetni zakoni

RTS utorak, 25. jun 2013.

Ključne reči

Skupština Srbije

Komentari

Komentari na drugim sajtovima


Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2015 Netmark d.o.o.