Arhiva » Vesti » Blic 25.06.2013

Usvojen Zakon o osnovnom obrazovanju

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji uređuje tu oblast kao deo jedinstvenog sistema obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

Blic utorak, 25. jun 2013.  |  Tanjug

Zakon predviđa tipologiju škola prema osnivaču na javnu i privatnu, a prema programu obrazovanja i vaspitanja na nacionalne i strane škole.

Zakon predviđa postojanje škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i školovanje dece bez obzira na vrstu smetnje, čime se pruža dodatna podrška školi u sistemu redovnog obrazovanja i vaspitanja.

Usvajanjem tog propisa omogućeno je i osnivanje škola posebne pedagoške orijentacije.

Nastavni predmet je obavezni i izborni, a u privatnoj školi umesto izbornih može da se realizuje nastava drugih predmeta prema, školskom programu.

U školi se mogu izučavati fakultativni predmeti u skladu sa školskim programom, škola ima razvojni plan i školski program, sa razrađenim sadržajem koji uključuje i mere za unapređenje kvaliteta.

Zakonom je predviđeno povećanje programa sportskih aktivnosti, zaštita od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i programi prevencije drugih oblika rizičnog ponašanja, zatim programi profesionalne orijentacije, saradnje sa lokalnom samoupravom, program saradnje sa porodicom...

Predviđena je i priprema za predmetnu nastavu za učenike četvrtog razreda i to dva puta u toku školske godine, odnosno jednom u toku polugodišta.

Škola može da organizuje i celodnevnu nastavu i produženi boravak, kao i nastavu za učenike na kućnom i bolničkom lečenju ukoliko imaju veće zdravstvene probleme ili hronične bolesti.

Zakon predviđa i nastavu kod kuće, na daljinu, individualni obrazovni plan sa prilagođenim standardima.

Trajanje časa nije promenjeno i iznosi 45 minuta, a u odeljenju će biti do trideset učenika.

Zakon je predvideo ishranu učenika, organizovanje u okviru školskog objekta, obaveznu bibilioteku, i koje kulturne aktivnost škola mora da obavlja.

Predviđeno je i uvođenje letopisa, predstavljanje rada, internet strane, predstavljanje programa i organizacije rada i pisani podaci o aktivnostima u organizaciji obrazovno vaspitnog rada.

Zakon sadrži i odredbe o minimumu procesa rada i pitanja koja regulišu štrajk zaposlenih.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Sutra o korupciji i reformi pravosuđa

Akter utorak, 25. jun 2013.

Usvojeni Zakoni o obrazovanju

B92 utorak, 25. jun 2013.

Usvojeni prosvetni zakoni

RTS utorak, 25. jun 2013.

Komentari

Ključne reči

Skupština Srbije

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.