Arhiva » Vesti » Telegraf 20.08.2013

Hrvat Željko Komšić potomak četničkog vojvode!

Član Predsedništva BiH, dobitnik Zlatnog ljiljana bošnjačke armije, skriva da mu je rođeni deda bio četnički komandant

Telegraf utorak, 20. avgust 2013.

Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, koji ne propušta nijednu priliku da borce bivše Vojske Republike Srpske nazove “četnicima“, već godinama brižno skriva strogo čuvanu porodičnu tajnu da je potomak jednog od najozlogašenijih četnika u dobojskom kraju.

Marijan Stanić, Komšićev deda, koji je živeo u selu Kostajnica u blizini Doboja, tokom Drugog svetskog rata bio je glavni logističar Prvog bataljona Trebavskog četničkog odreda, a posle rata se skrivao po šumama, u strahu od komunističke odmazde.

Ovu brižno čuvanu tajnu Komšića, koji se energično zalaže za poštovanje tekovina partizanskog pokreta, potvrdilo je više nekadašnjih saboraca njegovog pokojnog dede, koji je preminuo 1962. godine u 47. godini života.

Luka Prešić (87) iz Kostajnice, jedan od preživelih Stanićevih saboraca, priča da je Komšićev deda bio desna ruka svim četnicima ovog kraja i da su se svi pripadnici Prvog bataljona umnogome oslanjali na njegovu logističku podršku.

Foto: Tanjug/AP

- Kada smo išli u borbu protiv ustaša na Trebavi i Ozrenu, znali smo da je selo sigurno jer je tu naš Marijan, koji je bio naš glavni logističar. Naime, svih pet muških glava iz kuće Stanića bili su lojalni pripadnici četničkog pokreta, ali Marijan je ostao u selu kao glavni pozadinac, zbog slabije fizičke konstitucije i porodičnih obaveza. Kada su posle rata počeli da nas proganjaju komunisti, Marijana je spaslo to što nije direktno učestvovao u borbama, pa tako u velikoj meri nije ni osetio posleratni teror. Sve bih to dokazao i fotografijama, ali nakon što su nas zatvarali po tamnicama posle rata, sve naše dokumente i slike su spaljivali. Ne mogu da skontam što je taj mali “krivo nasađen”, pa mu ne odgovara niko od nas Srba – kaže Prešić.

Inače, Marijan Stanić je otac Komšićeve pokojne majke Danice, koja je stradala tokom proteklog rata u Sarajevu, kad je pogođena hicem iz snajpera. O ranama iz nedavne prošlosti, ali ni o četničkoj prošlošću porodice hrvatskog člana Predsedništva, nije želeo da govori niko od Komšićevih rođaka.

Njegov bliski rođak sa majčine strane Božo Stanić, koji živi u Kostajnici, kaže da ih je Komšić poslednji put posetio pre tri godine, kad je došao na sahranu jednog rođaka. Božo kaže da posebno dobre kontakte održavaju sa Komšićevim ocem Markom, za kojeg ima samo reči hvale.

(Telegraf.rs / Press online)


Objavljeno na sajtu telegraf.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Komšić potomak četničkog vojvode!

Vesti online utorak, 20. avgust 2013.

Komentari


©2016 Netmark d.o.o.