Arhiva » Vesti » SEEbiz 28.10.2013

Radulović: Javna preduzeća prepuna neodgovornosti, pa i kriminala

BEOGRAD - Mnistar privrede Saša Radulović izjavio je da je zahtev za izradu ličnih karata preduzeća izbacio na videlo nedgovornost, javašluk, pa i kriminal u delu privrednih subjekata, jer je veliki deo pristiglih karata urađen polovično i nepotpuno.

SEEbiz ponedeljak, 28. oktobar 2013.  |  SEEbiz / Tanjugbiz.rs

"Ako ne navedete kupce i dobavljače, onda time sakrivate kome prodajete i od koga nabavljate robu. Tu se sakrivaju veliki interesi. Ne navodite imovinu...to je najosnovnija i najjednostavnija stvar", rekao je sinoć Radulović u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

On je potvrdio da JP Srbijagas nije dostavio ličnu kartu firme u roku u kojem je to direktor tog preduzeća obećao i najavio da će tim povodom, zajedno s ministrima energetike i finansija, tražiti sastanak s predsednikom Vlade Srbije.

"Ono što u međuvremenu radimo jeste da u zakon o privatizaciji unosimo odredbe po kojima će svi koji ne budu davali podatke izgubiti posao. U izmenama zakona o javnim preduzećima ulazi licenciranje direktora i to da će izgubiti posao ako ne urade lične karte preduzeća na način na koji to zahteva zakon", kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, po prispeću lične karte obavljaju se razgovori sa preduzećem koje je dostavilo, pa je tako već održan sastanak sa Galenikom, Ikarbusom, FAP-om o načinima za njihovo ozdravljenje.

Na pitanje da li je tačno da je zaposlenima u FAP-u rekao da im država neće dati novac za jednu od četiri neisplaćene plate i da im neće overiti zdravstvene knjižice, Radulović je rekao da lična karta koju su iz FAP-a dostavili nije odgovarala činjeničnom stanju jer je u izveštaju bilo navedeno da imaju zalihe u vrednosti šest milijardi dinara.

"Rekli smo im da FAP mora da se proda i šta sve treba da se uradi u kratkom vremenskom periodu, popis imovine, obaveza i u okviru toga će vlada da pomogne da stanu na svoje noge i da tražimo investitora. Postoje izvesna sredstva unutar FAP-a koja treba da budu prodata da bi radnicima bile isplaćene plate. Država će dati novac u kontekstu restrukturiranja fabrike, to važi i za Galeniku, i za Ikarbus i za Srbijagas", rekao je ministar.

Radulović je izjavio da se dogodine ne očekuje rast zapošljavanja, da će 2014. u tom pogledu biti teška godina i da Vlada pravi tranzicioni fond odakle će ljudi koji budu ostali bez posla primati socijalnu pomoć.

Radulović je podsetio da je cilj vlade rast zapošljvanja i rast životnog standara građana, ali je predočio da se u 2014. godini taj rast ne očekuje, već tek od 2015-2016. godine.

Povodom nekih procena da će dogodine zbog restrukturiranja preduzeća posao izgubiti oko 100 hiljada ljudi, ministar je ocenio da je takvo licitiranje neodgovorno.

"Kod preduzeća u restrukturiranju će sigurno doći do smanjenja broja zaposlenih. To je veliki posao i važan za smanjenje budžetskog deficita", naveo je on, precizirajući da od 50.000 zaposlenih u 153 preduzeća u restrukturiranju može doći do smanjenja radne snage za 20 do 30 odsto, odnosno za oko 15.000 ljudi.

"Imamo još i 419 preduzeća kod Agencije za privatizaciju sa 50.000 zaposlenih, koja takođe treba da prođu kroz ovaj sistem, i tu takođe možemo da očekujemo pad zaposlenosti", rekao je Radulović.

Prema njegovim rečima, reč je o firmama koje poreske obveznike godišnje koštaju 750 miliona evra.

To, kako je rekao, nisu stvarna radna mesta, već fiktivna, koja ne proizvode dohodak, pa moraju drugi poreski obveznici da daju novac za njih.

"Ako promenimo regulativu, kao što je zakon o radu, o planiranju i izgradnji, o stečaju, i zakon o privatizaciji, koji treba da prekine sa ovom pljačkaškom tradicijom da prodajemo firme budzašto, dakle da se uspostavi jedan normalan sistem, onda će to dovesti do rasta zapošljavanja", kaže ministar.


Objavljeno na sajtu rs.seebiz.eu »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Buće socijalna pomoć i za otpuštene u restrukturiranju

Dnevnik ponedeljak, 28. oktobar 2013.

Lične karte preduzeća otkrile javašluk i kriminal

e-Novine ponedeljak, 28. oktobar 2013.

Radulović: Vlada stoji iza mene

Akter nedelja, 27. oktobar 2013.

Radulović: Fond Vlade za ljude koji ostanu bez posla

Telegraf ponedeljak, 28. oktobar 2013.

"Teška godina, ali biće posla od 2015."

Vesti online ponedeljak, 28. oktobar 2013.

Ministar Saša Radulović: Vlada stoji iza mene

Blic ponedeljak, 28. oktobar 2013.

Ključne reči

Javna preduzeća Srbijagas B92

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.