Arhiva » Vesti » RTV 06.12.2013

Zabrana zapošljavanja do 2016. i smanjenje plata u javnom sektoru

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras izmene 10 zakona i doneli novi zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, a među novim propisima su i izmene Zakona o budžetskom sistemu kojima se na dve godine zabranjuje zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru. Predviđeno je i ograničenje rasta penzija i plata u javnom sektoru, tako što će u 2015. i 2016. biti povećanja od po 0,5 odsto u aprilu i oktobru. Niža stopa PDV, koja se uglavnom odnosi na osnovne životne...

RTV petak, 6. decembar 2013.  |  Tanjug
RTV: Zabrana zapošljavanja do 2016. i smanjenje plata u javnom sektoru

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru važiće do 31. decembra 2015. godine. Za izmene Zakona o budžetskom sistemu glasalo je 128 poslanika, a protiv je bilo 17.

Usvojenim Zakonom ograničava se i ukupan broj privremeno angažovanih radnika na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u organu ili instituciji koja se neposredno ili posredno finansira iz budžeta, a novi radnici mogu biti zaposleni samo uz saglasnost tela Vlade Srbije na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa.

Pošto je skupština usvojila amandman Odbora za finansije, zabrana zapošljavanja se ne odnosi na zaposlene u službama Skupštine Srbije, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Državne revizorske institucije, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Agencije za borbu protiv korupcije, Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Komisije za zaštitu konkurencije, Komisije za hartije od vrednosti, Fiskalnog saveta, Republičke radiodifuzne agencije i Agencije za energetiku.

Zabrana se ne odnosi ni na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, nastavno osoblje visokoškolske ustanove i naučno i istraživačko osoblje, naučno-istraživačke organizacije akreditovane u skladu sa zakonom, na izabrana, postavljena i imenovana lica u državnim organima i organima jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i na direktore javnih preduzeća i agencija.

Uštede u 2014. oko 45 miliona evra

Amandmanom je predviđeno, a skupština je usvojila, da se radni odnos, odnosno angažovanje po ugovoru o delu u Skupštini Srbije i nezavisnim državnim organima i organizacijama koje bira parlament, može zasnovati, odnosno angažovati po ugovoru, uz saglasnost skupštinskog odbora nadležnog za administrativno-budžetska pitanja.

Ta mera trebalo bi u budžet da donese u 2014. godini, usled prirodnog odliva zaposlenih, uštede od oko 0,15 odsto BDP, odnosno oko 45 miliona evra, a u 2015. godini dodatnih 0,25 odsto BDP.

Zakon je predvideo i kazne za nepoštovanje zabrane i one iznose od 500.000 do dva miliona dinara za institucije i od 30.000 do dva miliona dinara za odgovorne osobe. Predviđena je, kako kazna, i privremena obustava isplata novca za plate i prenosa sredstava za finansiranje lokalnih samouprava.

Ministar finansija Lazar Krstić rekao je u debati da je ograničavanje zapošljavanja bilo potrebno budući da podaci pokazuju da u javnom sektoru sada ima oko 740.000 zaposlenih, što je oko 20 odsto više nego što se procenjivalo.

Prema njegovim rečima, biće uspostavljeno jedno telo vlade koje će sagledavati izuzetke, a na taj način postojaće pregled i kontrola zapošljavanja.

Smanjenje plata u javnom sektoru od 1. januara 2014.

Poslanici su večeras usvojili Zakon o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, koji predviđa da se od 1. januara iduće godine smanje plate u javnom sektoru koje su u neto iznosu veće od 60.000 dinara.

Zakon predviđa da se zarade u javnom sektoru, koje premašuju 60.000 dinara, umanjuju za 20 odsto, a plate veće od 100.000 dinara za 25 odsto.

Iznos za koji će biti umanjene zarade uplaćivaće se u budžet istog dana kada se tim zaposlenim isplaćuju zarade, a Poreska uprava će po isteku kalendarskog tromesečja kontrolisati da li je u prethodnom periodu ispoštovano to pravilo.

Za nepoštovanje odredbi zakona predviđene su kazne od 50.000 do 150.000 dinara za odgovornu osobu i 500.000 do dva miliona dinara za instituciju.

Prema oceni vlade, koja je predlagač zakona, smanjenje zarada u javnom sektoru trebalo bi da pomogne smanjenju budžetskog deficita.

Rashodi za zaposlene u javnom sektoru veći su od tri odsto BDP, što je oko 900 miliona evra godišnje, nego u uporedivim državama centralne i istočne Evrope.

To je, prema oceni predlagača, posledica nekontrolisanog zapošljavanja i viših zarada u javnom nego u privatnom sektoru, pošto u Srbiji ima za pet do 10 odsto više zaposlenih u javnom sektoru na 1.000 stanovnika nego u drugim državama regiona, a zarade u javnom sektoru su za 35 odsto veće nego u privatnom.

Povećanja penzija i plata od po 0,5 odsto u aprilu i oktobru

Izmenama Zakona budžetskom sistemu produžava se i rok za uvođenje centralizovanog obračuna zarada u javnom sektoru do 1. januara 2015. godine. Predviđeno je i ograničenje rasta penzija i plata u javnom sektoru, tako što će u 2015. i 2016. biti povećanja od po 0,5 odsto u aprilu i oktobru.

Trenutno zakonsko rešenje predviđa usklađivanje plata i penzija sa inflacijom.

Plate i penzije će se u aprilu usklađivati zbirom stope inflacije u prethodnih šest meseci i dela stope realnog rasta BDP u prethodnoj godini iznad četiri odsto, a u oktobru sa stopom inflacije, sve dok učešće penzija u BDP ne dostigne 10 odsto, a učešće plata osam odsto.

Predložene izmene i dopune zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju donete su u cilju usklađivanja sa Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu.

Usvojene su i izmene zakona o porezu na dohodak građana, koje stupaju na snagu od 1. januara 2014. godine, a najvažnija novina je to što preduzetnik koji porez plaća na stvarni prihod od samostalne delatnosti i u 2014. godini se opredeli da isplaćuje ličnu zaradu, dužan je da u pisanom obliku dostavi obaveštenje nadležnom poreskom organu o svom opredeljenju da obavlja isplatu lične zarade zaključno sa 31. janurom 2014. godine.

Za prihode od kapitala po osnovu kamate, banka je dužna da obračuna i plati porez po odbitku u momentu isplate kamate, uključujući i pripisivanje kamate, odnosno da plati obračunati porez najkasnije prvog narednog dana kada radi platni promet.

Skupština je većinom glasova usvojila izmene i dopune zakona o duvanu, sa kojim je vlada imala cilj da stvori uslove za suzbijanje nelegalnog prometa duvana i duvanskih proizvoda i za planirani trend prikupljanja prihoda od akciza na te proizvode u republički budžet.

Od 1. januara povećanje niže stope PDV na 10 odsto

Niža stopa PDV, koja se uglavnom odnosi na osnovne životne namirnice i usluge, od 1. januara 2014. godine umesto dosadašnjih osam odsto biće 10 odsto, a računari i IT oprema oporezivaće se po stopi od 20 odsto, predviđaju izmene Zakona o PDV, koje je večeras usvojila Skupština Srbije.

Za izmene Zakona o PDV glasalo je 128 poslanika, a protiv je bilo 10.

Po nižoj stopi PDV oporezuje se hleb i drugi pekarski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, brašno, šećer, jestivo ulje, sveže i smrznuto voće i povrća, žitarice, lekovi.

Takođe, po stopi od 10 odsto oporezivaće se i đubrivo, sredstvo za zaštitu bilja, seme za reprodukciju, dnevne novine, ogrevno drvo, usluge koje se naplaćuju u hotelima, putem ulaznica za bioskope i pozorišne predstave...

Krstić: Povećanje od 250 dinara po potrošačkoj korpi

Ministar finansija Lazar Krstić je tokom skupštinske debate rekao da to povećanje PDV ne bi trebalo da se u punoj meri odrazi na povećanje cena.

Takođe, ubuduće će se računari i računarska oprema oporezivati višom stopom PDV, a ne nižom, kako je bilo do sada, pa će tako od 1. januara 2014. godine računari biti oporezovani stopom od 20 odsto.

Krstić je objasnio da je tako i u EU i da je u Srbiji ta oprema duži period bila oporezovana nižom stopom zbog modernizacije, ali da su cene hardvera kod nas znatno veće nego u regionu, tako da bi tržište trebalo da apsorbuje to povećanje PDV-a.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se i hotelijerske usluge oporezivati stopom od 20 odsto, do toga ipak neće doći, odnosno hotelijerske usluge će se i dalje oporezivati nižom stopom, što je rezultat dogovora sa udruženjima hotelijera.

Predviđa se da će povećanje niže stope PDV-a dovesti do priliva u budžet od 21,4 milijarde dinara.

"Povećanje PDV je nešto oko 250 dinara na jednu potrošačku korpu. To nije malo, naročito u ovim okolnostima gde domaća potrošnja stagnira, ali je neophodno. Neophodno je dok ne uspostavimo sistem. Uspostavljamo takav sistem kojim ćemo se boriti protiv sive ekonomije, i kojim ćemo uspeti u naredne tri godine višestruko prebacimo ono što ćemo dobiti povećanjem ovog PDV-a", rekao je Krstić.

Đelić i Samardžić o potpisivanju SSP Poslanik DS i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da u ličnoj arhivi čuva ovlašćenje kojim ga je tadašnji premijer Vojislav Koštunica ovlastio da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je demantovao šef poslaničke grupe DSS Slobodan Samardžić.

Tokom rasprave o amandmanima na set finansijskih zakona u Skupštini Srbije, Samardžić je naveo da je Đelić "pobrkao neke stvari, rekavši da ima dokument kojim ga je Koštunica ovlastio", jer je imao samo ovlašćenje da parafira sporazum u novembru 2007. godine, što je samo potvrda da su pregovori gotovi.

Napominjući da je sporazum potpisan u aprilu 2008. godine, Samardžić je naveo da za to nije postojalo ovlašćenje vlade, pa samim tim ni Koštunice, da tom prilikom nije ispoštovana procedura, kada je "ekipa otišla u Luksemburg, na čelu sa (tadašnjim predsednikom Borisom) Tadićem".

Đelić je naveo da je imao ovlašćenje da parafira, a zatim i da potpiše sporazum, navodeći da "niko ne gaji iluzije da je EU med i mleko ", ali da je taj put je dobar za građane, uz sve poteškoće i mane, na šta je Samardžić replicirao da Đelić "ubacuje kvaziargumente".

Inflacija će višestruko pojesti povećanja plata i penzija

Poslanici opozicije su kritikovali što se izmenama Zakona o budžetskom sistemu linearno svima smanjuje procenat uvećanja plata i penzija u naredne tri godine, dok je ministar finansija rekao da sada ne postoji mehanizam da se to drugačije uradi i da će tome prethoditi ozbiljne analize.

Tokom rasprave o amandmanima na set finansijskih zakona u Skupštini Srbije, poslanik DSS Nenad Popović istakao je da ta stranka smatra da je neprihvatljivo da se u pitanje dovodi čak i minimalni rast plata i penzija u 2014, kao i tako mali rast u 2015. i 2016.

Prema njegovim rečima, sledeće godine prosečna plata porašće 707 dinara, a prosečna penzija 380 dinara, a izdaci za potrošačku korpu za 2.000 dinara, što znači da će inflacija višestruko pojesti povećanja plata i penzija i pogoršati standard građana.

Šef poslaničke grupe URS-a Mlađan Dinkić rekao je da razume šta se htelo planiranim usklađivanjem plata i penzija, ali da je problem ako istovremeno ne postoje izvori privrednog rasta, odnosno ako se ne ulaže u izvozno orijentisanu privredu i poljoprivredu.

"Odakle će da se poboljša život ljudi ako nema privrednog rasta. To je pitanje svih pitanja... ako ne bude privrednog rasta, džaba što ljudima smanjujete plate u javnom sektoru i penzionerima, kako oni mogu živeti bolje ako ne raste proizvodnja", istakao je Dinkić.

Kako je naveo, bez upumpavanja novca u privredu i investiranja u poljoprivredu nema privrednog rasta i ako se gleda samo fiskalna strana ekonomske politike bez veze sa industrijskom politikom, zemlja nema šanse.

Dinkić je kritikovao i što u Ministarstvu privrede, prema njegovim rečima, niko neće da priča sa investitorima u pojedine fabrike, kao što je kraljevački Magnohrom.

LDP: Šta se dešava sa reformom PIO fonda?

Poslanik LDP-a Bojan Đurić naglasio je, takođe, da mu smeta opšti linearni pristup usklađivanju plata i penzija i postavio pitanje šta se dešava sa reformom PIO fonda, koliko objekata ima taj fond u Srbiji, kako se vode ti objekti, da li se daju u zakup, ko ih koristi.

Vrlo je bitno pitanje imovine PIO fonda, jer bi iz toga mogla da dođu značajna sredstva, nefer je da kažete svi ćete platiti cenu tako što će vaše penzije rasti samo 0,5 odsto, rekao je Đurić.

Ministar Krstić istakao je da će se takva pitanja postaviti, ne samo oko imovine PIO fonda, već o državnoj imovini na različitim nivoima i institucijama, šta je od toga potrebno i kako se koristi, kao i da li je država najbolji vlasnik.

Đelić: Sadašnja vlada apsolutni rekorder u povećanju zaduženosti

Poslanik DS Božidar Đelić ocenio je da je sadašnja vlada apsolutni rekorder u povećanju zaduženosti, jer, prema njegovim rečima, svake sekunde dug raste 97 evra, što je "60 puta brže od Beograda, a Beograd ima šta da pokaže, dok u ovom budžetu nema nijedne kapitalne investicije".

On je istakao i da, imajući u vidu budžet i najavljene mere, nije tačno da će se bolje živeti ni 2014. ni 2015. godine, kako najavljuju predstavnici vlade, već će se živeti sve lošije.

"Ako pogledate sve pokazatelje, koliko će rasti plate i penzije, svake godine će biti sve lošije, to je gubitnička strategija. Mi vas molimo da povučete ove zakone da sednemo svi i napravimo jednu mnogo ofanzivniju strategiju", rekao je Đelić.

Počast Mandeli

Poslanici Skupštine Srbije odali su danas minutom ćutanja počast ikoni borbe protiv aparthejda Nelsonu Mandeli, koji je preminuo juče.

Bivši predsednik Južnoafričke Republike preminuo je juče u 96. godini.

Skupština usvojila izmene zakona o restituciji

Narodna skupština usvojila je večeras i izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, prema kojem će se akontacija obeštećenja po odredbama ovog zakona utvrđivati i isplaćivati počev od 1. januara 2015. godine.

Izmenama zakona o restituciji, kako je popularno nazvan u domaćoj javnosti, propisano je da će Republika Srbija isplatiti bespovratno akontaciju obeštećenja u novcu bivšem vlasniku, na osnovu pravosnažnog rešenja u iznosu od 10 odsto od osnovice obeštećenja, s tim da taj iznos ne može preći 10.000 evra.

Da nisu usvojene izmene i dopune Zakona o restituciji, iz republičkog budžeta u 2014. godini trebalo je izdvojiti oko 20 miliona evra.

Oštriji uslovi za poreske podsticaje za ulaganja pravnih lica

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene i dopune zakona o porezu na dobit pravnih lica, koji počinje da se primenjuje od 1. januara 2014. godine i odnosi se na pravo korišćenja poreskih podsticaja kod novih investicija.

Pravo na poreski podsticaj kod ulaganja pravna lica ne mogu ostvariti za nabavku opreme koja je već korišćena na teritoriji Republike Srbije, niti na neka osnovna sredstva za rad.

Zakonodavac je propisao da u osnovna sredstva za rad, ne računa vazduhoplove i plovne objekte koji se ne koriste za obavljanje delatnosti; putničke automobile, osim automobila za taksi prevoz, rent-a-kar, obuku vozača i specijalnih putničkih automobila sa ugrađenim uređajima za bolesnike.

U osnovna sredstva za rad, na koja se ne mogu ostvariti poreski podsticaji za pravna lica, ne ubrajaju se i nameštaj, osim nameštaja za opremanje hotela, motela, restorana, omladinskih, dečijih i radničkih odmarališta; tepihe; umetnička dela likovne i primenjene umetnosti i ukrasne predmete za uređenje prostora, mobilne telefone, klima uređaje, opremu za video nadzor; oglasna sredstva, kao i alat i inventar sa kalkulativnim otpisom.

Budžetski rashod u 2012. godini, po osnovu odobravanja poreskih podsticaja iznosio 23,8 milijardi dinara, a prvi prihodi od ukidanja poreske olakšice mogu se očekivati u 2015. godini, jer izmene i dopune novog zakona neće imati efekta na prihod od poreza na dobit u 2014. godini.

Zakonodavac, odnosno vlada, očekuje da će u 2015. godini efekti primene izmene tog propisa iznositi oko 8,5 milijardi dinara u budžet.

Izmene tog zakona donete su sa ciljem da se stvore uslovi za povećanje priliva i naplate javnih prihoda po osnovu poreza na dobit pravnih lica.

Od 1. januara izmene u podnošenju poreskih prijava

Poslanici su večeras usvojili i izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koje predviđaju da se pojedinačne poreske prijave za poreze po odbitku podnose od 1. januara 2014. godine.

Svi poreski obveznici će tako do 1. januara iduće godine umesto 11 poreskih prijava podnositi samo jednu, koja će se predavati elektronski, upotrebom kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

Podnošenje poreske prijave obavezno je isključivo elektronskim putem pre svake isplate zarade, naknade zarade i drugih prihoda za koje postoji obaveza plaćanja poreza po odbitku, a to će, kako se očekuje, značajno pojednostaviti postupak za poreske obveznike, ali i za Poresku upravu i smanjiti troškove poslovanja.

Usvajanjem Zakona uvodi se novi obrazac pojedinačne poreske prijave za poreze po odbitku koji će sadržati pojedinačne i zbirne podatke o obračunatim porezima i doprinosima.

Izmene poreskog postupka, kako se očekuje, imaće pozitivne efekte i na poslovanje banaka, koje imaju obavezu podnošenja poreske prijave za poreze po odbitku i plaćanja tog poreza pri isplati kamate na štedne uloge.

U ponedeljak debata o Predlogu zakona o budžetu za 2014.

Skupština Srbija završila je večeras rad usvajanjem paketa od 11 zakona, neophodnih za usvajanje Predloga Zakona o budžetu za 2014. godinu.

Tokom maratonske sednice, koja je trajala nešto posle 23 sata, poslanici su raspravljali o 78 amandmana.

Usvojene su izmene zakona o budžetskom sistemu, penzijskom i invalidskom osiguranju, porezu na dohodak građana, duvanu, porezu na dodatu vrednost, porezu na dobit pravnih lica, poreskom postupku i poreskoj administraciji, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, platama državnih službenika i nameštenika, o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru i vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović zakazao je 10 sati u za ponedeljak, 9. decembra, sednicu parlamenta na kojoj bi poslanici trebalo da započnu načelnu debatu o Predlogu zakona o budžetu za 2014. godinu, koji je 12. tačka dnevnog reda aktuelne sednice.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Mandelina sahrana 15. decembra

Akter petak, 6. decembar 2013.

Usvojen set budžetskih zakona

B92 petak, 6. decembar 2013.

Sahrana Mandele 15. decembra u selu Kunu

Akter petak, 6. decembar 2013.

Svet slavi život Nelsona Mandele

e-Novine petak, 6. decembar 2013.

Poslanici odali počast Mandeli

Akter petak, 6. decembar 2013.

Krstić: Ne zamrzavamo problem

B92 petak, 6. decembar 2013.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2016 Netmark d.o.o.