Arhiva » Vesti » Novi magazin 07.02.2014

Protesti širom Bosne i Hercegovine (BLOG UŽIVO, FOTO, MAPA)

U Sarajevu, Tuzli, Mostaru su žestoki okršaji policije i demonstranata. Protesti nezadovoljnih ekonomskim i političkim stanjem u državi, širom Bosne prerasli su u nemire tokom kojih je zapaljena i zgrada Vlade tuzlanskog kantona.

Novi magazin petak, 7. februar 2014.  |  Novi magazin/Agencije/Dnevni a

19:15 Kantonalna policija imala naređenje da bude tolerantna

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac potvrdio je kako je kantonalna policija danas dobila naredbu da mora biti tolerantna prema demonstrantima.

"Policije je bila tolerantni, no apsolutno sam uveren da su huligani bili plaćeni da haraju po Sarajevu. Policija trenutno vlada situacijom", potvrdio je Pećanac.

Potvrdio je da "policija neće tući građane, ali neće ni dozvoliti huliganima da tuče policajce", te dodao kako je najmanje 60 policajaca povređeno u neredima.

"Iako ima privedenih lica, još nijedan nije uhapšen. Pojedinci su ipak zloupotrebili situaciju za kriminalne radnje", upozorio je Pećanac.

Unutrašnjost zgrade Vlade Kantona Sarajevo gotovo je u potpunosti izgorela. Pripadnici Vatrogasne brigade Sarajevo pokušavaju da ugase požar, ali vatra je izbila već na krov zgrade.

Pripadnici Vatrogasne brigade Sarajevo i dalje gase zgradu Predsedništva BiH.

Kada je u pitanju trenutno stanje, pripadnici Specijalne jedinice policije drže situaciju pod kontrolom, u smislu da izgrednici ne prilaze više zgradi Predsedništva BiH.

18:40 - Policija krenula sa hapšenjima u Sarajevu

Pripadnika policije je sve više u centru Sarajeva i polako kreću u hapšenja, prenela je Al Džazira, dodajući kako je sve manje pasivnih posmatrača na ulicama grada.

Za 19 sati najavljena je vanredna konferencija za novinare federalnog premijera Nermina Nikšića.

18:20 - Specijalna policija rasterala demonstrante u Sarajevu

Pripadnici vatrogasnih jedinica trenutno gase zgradu Predsedništva BiH u Sarajevu koja je zapaljena pre nekoliko sati kulminacijom protesta.

Veliki broj pripadnika Specijalne policije dobrim delom je smirio situaciju a demonstranti se razilaze.

Zgrade Predsedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo su još uvek obavijene dimom.

Portparol Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Biljana Jandrić saopštila da je tokom dana u tu ustanovu primljeno ukupno 52 povređenih osoba, od kojih je 38 policajaca i 14 civila.

Dodala je da su četiri osobe sa zadobijenim teškim telesnim povredama hospitalizirane, dok su svi drugi nakon ukazane pomoći pušteni kući.

U Opštu bolnicu "Abdulah Nakaš" u Sarajevu primljeno je 30 osoba koje su povređene tokom demonstracija, a među kojima je bio veći broj policajaca.

18:00 - Počela akcija resterivanja demonstranata u Sarajevu

Pripadnici specijalnih policijskih jedinica nešto prije 18 sati započeli su akciju rasterivanja demonstranata kod zgrade Predsedništva Bosne i Hercegovine, koja je tokom popodneva zapaljena.

Potisnuli su demonstrante prema centru grada. Prema prvim informacijama ima povređenih specijalaca. Policija je u cilju rastjerivanja demonstranata bacila suzavac

17:50 - Akcija antiterorističkih jedinica u Sarajevu

Antiterorističke jedinice krenule su u akciju potiskivanja demonstranata koji su prethodno demolirali zgradu Predsedništva BiH i zapalili prizemne delove zgrade

17:45 – U Tuzli se predala policija

Reporteri Al Džazire javljaju iz Tuzle kako se policija "jednostavno predala i stoje bespomoćno". Navodno su samo u jednom trenutku spustili štitove, odložili palice i šlemove, te prepustili zgrade koje čuvaju masi.

"Policija sasvim sigurno ima naređenje da ne reaguje, jer nisu odgovarali kad su letele kamenice prema njima", javlja reporter Al Džazire .

17:40 – Gust dim nad Mostarom

Gusti dim nadvio se nad Mostarom, jer je zapaljena zgrada kantonalne vlade, a policajcima, niti vatrogascima nije bilo dopušteno da priđu tim zgradama, javlja Al Džazira.

I gradskoj većnici preti požar, a demonstranti paljenjem zgrada u kojima se nalazi državna i lokalna administracija žele da iskale svoj bes zbog svega što se događa u državi i aktualne situacije u kojoj se nalaze građani.

17:25 Antiterorističke jedinice na ulicama Sarajeva

Antiterorističke jedinice izašle na ulice, potvrđeno je za televiziju Al Džazira iz federalne policije i agencije SIPA. Na ulicama je sve manje demonstranata, ali vatra još gori na ulazima u zgrade Predsedništva BiH, odnosno Vlade Kantona Sarajevo.

16:35 - Premijer Tuzlanskog kantona podneo ostavku

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je podneo ostavku, potvrdio je portparol MUP-a tog kantona Izudin Šarić.

16:31 - Policija suzavcem rasteruje demonstrante u Tuzli

Specijalna policija je reagovala u Tuzli i rasterala demonstrante koji su u međuvremenu od Suda došli do zgrade skupštine grada i zasuli je kamenicama, javljaju reporteri.

16:15 - Demonstranti u Tuzli se pomerili ka Sudu

Demonstranti u Tuzli su se premestili ispred zgrade kantonadlnog suda i tužilaštva i traže da se puste uhapšeni kojih ima dvadesetak. U tim institucijama nema nikog, a pojedini demonstranti pokušavaju da smire najmilitantnije da ne bacaju kamenje na zgradu. Policija se nalazi ispred zgrade, ali ne reaguje.

U Univerzitetski klinički centar Tuzla do sada je primljeno osam povređenih osoba, kazala je portparolka Amra Odobašić i dodala da niko nije zadobio teže povrede koje zahtevaju bolničko lečenje.

16:05 - Sukob sa policijom u Brčkom

U Bihaću su protesti eskalirali kad su demonstranti u „potrazi“ za predsednikom Unskosanskog kantona upali u hotel Emporijum, nakon informacija da se on nalazi u njemu. Demonstranti su, javlja dopisnik Al Džazire, demolirali hotel, a specijalci MUP koji dotad nisu reagovali, počeli su akciju i potisnuli demonstrante

16:01 – Počeo protest u Mostaru

Ispred simbola grada, Stare gimnazije, koja je jedina ustanova u kojoj školu pohađaju učenici svih nacionalnosti, okupilo se nekoliko stotina Mostaraca. Oni su krenuli u mirnu šetnju gradom od jedne do druge državne i kantonalne institucije.

15:55 Zapaljeni automobili, kiosci...

Reporter Al Džazire javlja da policija u centru Sarajeva, ispred predsedništva, trenutno ne reaguje na akcije deonstranata, a da demonstranti iskaljuju svoj bes po svemu na šta naiđu. Gore automobili, kiosci polomljena su i tramvajska stajališta...Gore zgrade državnih institucija u centru, a demonstranti su upali u zgradu predsedništva. Policija je raspoređena ispred zgrada državnih institucija, no ne uspeva da kontroliše situaciju.

15:35 – Sukobi u Sarajevu traju

Policija je demonstrante potisnula preko Miljacke, ali su se oni vratili, prenosi Al Džazira navodeći da se linije “potežu napred – nazad” i da “kamenje leti na sve strane”. U međuvremenu, policija je uspela da istera demonstrante iz zgrade kantonalne vlade. Sa druge strane Vlade Kantona Sarajeva demonstraniti su razbijali zgraduma policija je uzmakla.

(Foto: avaz.ba)

Zgrada kantonalne vlade još gori. Iz sarajevskog kliničkog centra je rečeno da je primljeno 38 povređenih policajaca i građana. Lekari kažu da su povrede policajaca mnogo teže od povreda "civila", te da je povređeno više policajaca nego građana.

14:48 – Demonstranti ušli i u zgradu kantona Sarajevo

Demonstranti su posle 15 do dva zauzeli vladu kantona Sarajevo i počeli da bacaju inventar, a zapalili su i požar na ulazu u zgradu, javlja Al Džazira. Policija se povukla u sporednu ulicu i odatle baca suzavac, dok demonstranti bacaju kamenice. Za sada nema informacija o povređenima. Vatrogasci su spremni, ali građani im još ne dozvoljavaju da priđu i počnu da gase zgradu.

14:43 – Vatrogasci gase zgradu tuzlanskog Kantona

Vatra u zgradi kantonalne vlade u Tuzli još nije pod kontrolom, a kako javljaju reporteri sa lica mesta, vatra je počela da izbija sa trećeg sprata. Policija, javljaju svedoci, nije reagovala kad su demonstranti “napali” zgradu, a još je nepoznato hoće li policija reagovati. Nezadovoljni demonstranti su se, javlja reporter Al Džazire, trenutno primirili.

14:20 Protesti i u drugim gradovima

Demonstranti i policija suočili su se i u drugim gradovima u BiH. Kantonalne vlade su uglavnom napustile zgrade u gradovima, a specijalci čekaju dalja naređenja. U Zenici su demonstranti, prenosi Avaz, nakon što ih je policija oterala “zauzeli” obližnji parking odakle su policiju gađali kamenjem. I ovde su demonstranti zapalili zgradu Vlade. Nekoliko hiljada građana je i u centru Bihaća, ali policija zasad ne reaguje. Nekoliko stotina Banjalučana okupilo se u centru grada.

14:15 - Demonstraniti u Sarajevu potisnuti

Policija je zauzela trg ispred kantonalne Vlade u Sarajevu, demonstranti su se povukli u sporedne ulice, i pokušavaju da se vrate na trg, u čemu ih policija sprečava, između ostalog i suzavcem. Neprekidno se čuju sirene hitne pomoći

13:45 - Sukobi u Sarajevu

Na protestima u Sarajevu okupilo se više hiljada građana. Protesti su nakon određenog vremena prerasli u kamenovanje zgrade Vlade kantona Sarajevo nakon čega je intervenisala specijalna policija kantonalnog MUP-a.

13:40 - Demonstranti u Tuzli ušli u zgradu kantonalne Vlade

Demonstranti su, kako prenosi Dnevni avaz, prethodno krenuli u najljuću ofanzivu u prethodna tri dana. Kamenjem i drugim predmetima intenzivno su gađali zgradu Vlade, a napad je počeo u pola dva. Policija je najpre ušla u zgradu Vlade, da bi se kasnije iz nje potpuno povukla, a demonstranti su metalnim šipkama polupali stakla. Prema poslednjim informacijama u pojedinim delovima zgrade gori vatra, a demonstranit su iz nje izbacili sve stvari.

11:00 - Kad siromaštvo ujedini: Najavljeni protesti širom BiH

Nova protestna okupljanja za danas su najavljena u Tuzli, ali i u Sarajevu, Zenici i Mostaru, a po prvi put i u Banja Luci. Poziv građanima na iskazivanje nezadovoljstva uputili su Helsinški parlament građana Banja Luke i još jedna nevladina organizacija sa sedištem u Federaciji BiH.

Tokom prva dva dana protesta više od sto policajaca i nekoliko desetina građana je povređeno. Među njima ima i teže povređenih.

Na internetu je objavljena interaktivna mapa Bosne i Hercegovine sa označenim 21 gradom u kojim su za danas zakazani protesti.

U Tuzli su nova okupljanja, trećeg dana, najavljena za 12 sati, ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, a pojačanje pripadnicima kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova stiže iz Orašja, a šalje ga Federalna uprava policije, objavio je Dnevni avaz.

Kako prenose mediji, mnogi su uvereni da je teška materijalna situacija konačno ujedinila građane BiH koji više ne mogu da trpe loše stanje u zemlji.

Psiholog Srđan Puhalo kaže za Dojče vele da je ovo događanje naroda odavno trebalo da se desi, da je reakcija pomalo zakasnela, ali da gledajući sveukupno beznađe koje je snašlo bh. građane, nikada nije kasno.

“Ono što se dešava je reakcija na siromaštvo. Koje je sve prisutnije i prisutnije. To se zove beznađe bh. društva i nezainteresovanost bh. političara da rješavanu problem bh. građana. Ovo motiviše građane da svoje nezadovoljstvo iskažu na ovakav način”.

Sa druge strane, vlasti u BiH su tek nakon eskalacije protesta počeli ozbiljno da razmatraju nezadovoljstvo građana.

Premijer Federacije Nermin Nišić rekao je da vlast jasno pravi razliku između obespravljenih građana koji traže svoja prava i huligana koji koriste situaciju za izazivanje još većeg haosa.

“Svako ima pravo na javno okupljanje i mirno izražavanje protesta. Ali isto tako, bez obzira koliko su njegovi zahtjevi opravdani, niko nema pravo na nasilničko ponašanje i ugrožavanje bezbednosti građana. Očekujemo od nadležne policijske i tužilačke strukture da utvrde činjenično stanje u vezi sa protestima i policijskim odgovorom i pokrenu određene postupke za nasilničko ponašane, napad na službena lica kao i eventualnu primjenu prekomjerne sile i nezakonito ponašanje policije. Smatramo kako građani opravdano iskazuju nezadovoljstvo zbog neprocesuiranja privatizacijskih pljački, za šta niko nije odgovarao”, rekao je premijer Federacije Nermin Nikšić.

Vlast poziva na “primirje”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, posle dvodnevnih demonstracija nezadovoljnih građana, sa više od 130 povređenih, pozvalo je jutros građane da svojim ponašanjem doprinesu normalizaciji odnosa i smirivanju situacije.

Naročito zabrinjava učešće dece i maloletnika u protestima, naveo je MUP i pozvao roditelje da utiču na decu da izbegavaju mesta na kojima se okupljaju demonstranti.

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević pozvao je ponovo predstavnike firmi, čiji su radnici započeli proteste zbog loše privatizacije, da danas dođu na sastanak sa predstavnicima Vlade da bi se razgovaralo o rešavanju radničkih zahteva.

Takođe, Vlada početkom naredne sedmice namerava da održi sastanak sa predstavnicima Udruženja nezaposlenih Tuzla, koje je bilo aktivan učesnik protesta kako bi se definisali prioritetni ciljevi i zahtevi mladih.

I kantonalna Vlada apeluje na građane da se suzdrže od uništavanja privatne i javne imovine i da se "komunikacija vrati u institucionalne okvire, kako bismo najefikasnije iznašli rešenja za novonastalu situaciju", prenosi Fena.

Posle dvodnevnih demonstracija u Tuzli, koje su sinoć rasturene, kantonalno Tužilaštvo saopštava da su tri osobe, uhapšene 5. februara, tokom protesta ispitane i puštene na slobodu.

Mediji o protestima

Mediji ocenjuju da su protesti opravdani i ističu da su oni rezultat teškog socijalnog i privrednog stanja u zemlji koje predugo traje. Na naslovnim stranama izdanja svih uglednijih novina osvanule su velike fotografije s prizorima s tuzlanskih ulica.

"Počela je nova Husinska buna", naslov je koji je uz te fotografije objavilo sarajevsko Oslobođenje, aludirajući na pobunu rudara s područja Tuzle 1920. godine, kada su se zbog smanjenja nadnica sukobili s tadašnjom kraljevskom žandarmerijom pri čemu je ubijeno sedam rudara.

Nazivajući aktuelna zbivanja u Tuzli i uvodom u "bosansko proleće", list ističe da podrška demonstrantima stiže i iz drugih delova zemlje.

(Foto: avaz.ba)

Dnevni avaz donosi veliki naslov "Pobuna građana", a za izgrede krivicu svaljuje uglavnom na vladu Tuzlanskog kantona i njenog predsednika Seada Čauševića koji je u četvrtak uveče poručio da ni on ni njegova vlada neće dati ostavku uprkos zahtevima protestanata.

Komentator toga lista Čauševića i ministre optužuje za kukavičluk, jer se nisu suočili sa zahtevima građana.

Avaz, takođe, insistira na odgovornosti policije zbog navodne prekomerne upotrebe sile.

autor: VPS izvor: Novi magazin/Agencije/Dnevni avaz/Frontal


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Situacija u BiH mirnija

Akter petak, 7. februar 2014.

"REVOLUCIJA" U BIH Smirila se situacija, povređeno 219 osoba

Večernje novosti petak, 7. februar 2014.

Vatre gorele, Bosna razrušena

Vesti online petak, 7. februar 2014.

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2017 Netmark d.o.o.