Arhiva » Vesti » B92 08.02.2014

Kladionice posluju ”na divlje”

Beograd -- Skoro polovina priređivača igara na sreću posluje u “sivoj” zoni, a poreznici ne reaguju. Državni budžet godišnje oštećen za 55 miliona evra

B92 subota, 8. februar 2014.  |  Novosti
B92: Kladionice posluju ”na divlje”

Glavni krivci za eventualni porast zavisnosti od kockanja su nelegalne kladionice i slot mašine na crno, kojih je sve više, upozoravaju iz Udruženja priređivača igara na sreću.

"Ovo nelegalno tržište varira između 30 i 50 odsto ukupnog tržišta igara na sreću", kaže Rade Karan, predsednik Udruženja.

Recimo, na 1.400 registrovanih kladionica ima još najmanje 500 “divljih”. A nelegalne kladionice i ostali priređivači ne poštuju zakonsku zabranu ulaska mlađih od 18 godina, kod njih može da se igra i “na crtu” ili “kredu”, bitna je samo zarada. A legalni priređivači već tri godine sarađuju sa Specijalnom bolnicom za lečenje bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu.

Od “ilegalaca” ogromne gubitke imaju ne samo legalne kockarnice, poker aparati i kladioničari (zbog nelojalne konkurencije i damping cena), već i država. Procene su da je ona godišnje oštećena za oko 50 miliona evra, plus još oko pet miliona na internet kockanju. Ona sada zaradi između četiri i po i pet milijardi dinara godišnje, a mogla bi bar upola više. I nejasno zašto poreska inspekcija ide tako retko i selektivno u kontrolu.

"Mada dugo upozoravamo na problem, nema nikakve sistemske akcije. S vremena na vreme, kad se nešto desi, policija i inspekcija zatvore neke objekte, ali nema stalne kontrole. Tako su pre dve-tri godine u Vranju u akciji pronašli na stotine nelegalnih poker automata. Kad policija izađe na teren, primeti se porast legalnih priređivača. Posle nekoliko meseci oni se vraćaju na crno tržište". kaže Karan.

Osim što ne plaćaju poreze, oni ni za stotine zaposlenih ne uplaćuju staž, zdravstveno i socijalno.

"Srbija je puna ilegalne tombole, mada je to igra na koju isključivi monopol, po zakonu, ima država. Organizuju se u kafanama, po vašarima... Slali smo i slike Poreskoj upravi kad vidimo reklamu za ilegalnu tombolu na nekom lokalu, ali bez rezultata. Ljudi koji igraju tombolu su ionako stariji, pa još kad dodamo da ilegalno tržište guta i to malo dobiti, dolazimo do toga da je tombola skoro pred gašenjem", kaže Vladimir Đukanović, predsednik Skupštine Državne lutrije.

Đukanović poziva državne organe da stanu na put ilegalnim priređivačima igara na sreću, jer gube i država, i kompanije, i građani, a u javnosti ostaje loš utisak o ovoj branši.

Kakva je kontrola govori i podatak da je do skoro Srbija imala samo šest inspektora koji su kontrolisali priređivače igara na sreću, a, posle BiH, je druga zemlja u Evropi po broju kockarnica i kladionica u odnosu na broj stanovnika.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Kladionice posluju u sivoj zoni

Akter subota, 8. februar 2014.

Trećina kladionica posluje ”na divlje”

Večernje novosti subota, 8. februar 2014.

Komentari

Ključne reči

Budžet

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2017 Netmark d.o.o.