Arhiva » Vesti » B92 30.06.2014

Mame dobile većinu u Skupštini

Beograd -- Mame, trudnice i porodilje koje su tražile direktnu podršku poslanika za promenu člana 13. Zakona o finansijskog podršci porodici sa decom dobile su podršku.

B92 ponedeljak, 30. jun 2014.  |  Tanjug
B92: Mame dobile većinu u Skupštini

Kako su saopštile danas, one su dobile podršku većine poslanika.

Time se omogućava da porodiljske naknade zaposlenim mamama tokom porodiljskog odsustva budu isplaćivane direktno iz budžeta Republike Srbije, na račun porodilja, a ne preko poslodavca.

Kako se navodi u saopštenju organizacija "Roditelj" i "Srbija u pokretu", mame su se prvi put organizovale da ostvare svoja prava i promene Zakon zbog kojeg ostaju bez plata po nekoliko meseci nakon porođaja.

"Dvesta pedeset mama i trudnica, organizovanih u okviru kampanje P(B)ravo za mame, poslednjih mesec dana razgovarale su sa poslanicima Skupštine Srbije i tražile njihovu podršku za promenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Do danas je 136 mama razgovaralo, pojedinačno, sa 136 poslanika i dobilo njihovo obećanje da će glasati za promenu zakona", ističe se u saopštenju i dodaje da su se sa svakim od poslanika, mame posebno fotografisale, držeći u ruci transparent „Glasam ZA mame“ i na taj način dokumentovale podršku.

Ana Babović, liderka kampanje, kaže da je sledeći korak ulazak zakona u skupštinsku proceduru i stavljanje na dnevni red Skupštine.

“Smatramo velikim uspehom većinsku podršku koju su mame dobile u Skupštini, tokom ove nedelje se sastajemo se i sa ministrom finansija Lazarom Krstićem i očekujemo da će nas i on podržati, jer rešenje ovog problema ne zahteva dodatna sredstva iz budžeta Republike, a suštinski je važno za pitanje nataliteta u Srbiji,” zaključila je Babović.

Tri udruženja „Srbija u pokretu,“ „Roditelj“ i „Centar za mame“ su 8. marta započela kampanju kojom su organizovale mame širom Srbije sa ciljem da pokrenu promenu zakona i omoguće majkama da redovno primaju svoj novac.


Objavljeno na sajtu b92.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Mame dobile većinu u Skupštini

Akter ponedeljak, 30. jun 2014.

Mame izlobirale promenu spornog zakona u Skupštini

Pravda ponedeljak, 30. jun 2014.

Mame dobile podršku poslanika

RTS ponedeljak, 30. jun 2014.

Naknada za porodiljsko na račun mamama

RTV ponedeljak, 30. jun 2014.

Mame dobile podršku poslanika za izmenu zakona

Novi magazin ponedeljak, 30. jun 2014.

Mame dobile većinu u Skupštini

Blic ponedeljak, 30. jun 2014.

Komentari

Ključne reči

Budžet

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2017 Netmark d.o.o.