Arhiva » Vesti » Akter 26.09.2014

Busek: Dunav važan za region

Dunavska strategija i prekogranična saradnja veoma su važni za razvoj celog regiona, a dunavska inicijativa je jedan od dobrih načina na putu približavanja Srbije Evropskoj uniji, izjavio je danas FoNetu predsednik Instituta za Podunavlje i srednju Evropu, nekadašnji vicekancelar Austrije Erhard Busek

Akter petak, 26. septembar 2014.  |  FoNet

Dunav povezuje i stvara veze saradnje svih 14 država u njenom slivu. Imamo primer u novijoj istoriji reke Rajne i cele te oblasti kod povezivanja Nemačke i Francuske i stvaranja EU", rekao je Busek.

On je govorio i o značaju prekogranične saradnje i o tome kako doći do sredstava koja će unaprediti projekte.

"Najveću korist od Dunavske strategije mogu da imaju lokalne zajednice, koja im donosi mogućnost da razviju sve kapacitete za privredni razvoj. Od svih projekata samo 10 odsto se odnosi na prekograničnu saradnju, čije je razvijanje i ostvarivanje jako značajno", istakao je Busek.

Busek je danas u Smederevu učestvovao u radu završne sesije 25. Međunarodnog naučnog foruma "Dunav - reka saradnje", pod nazivom "Dunavska strategija - od ideje do ostvarenja".

Predsednica Međunarodnog foruma "Dunav - reka saradnje", Edita Stojić Karanović, povodom 25 godina postojanja foruma, naglasila da je Dunav najznačajniji prirodni resurs, i da će forum u budućnosti više pažnje posvetiti porojektima u vodoprivredi, ekologiji, zaštiti životne sredine.


Objavljeno na sajtu akter.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2017 Netmark d.o.o.