Arhiva » Vesti » Dnevnik 10.10.2014

Otvorena Međunarodna konferencija poliglota

Povodom Međunarodne konferencije poliglota, koja je svečano otvorena u Kulturnom centru Novog Sada, u naš grad su došli ljudi iz celog sveta da bi se upoznali, družili i razmenili iskustva,

Dnevnik petak, 10. oktobar 2014.

a svima im je zajednička ljubav prema učenju jezika i želja da se otklone barijere među ljudima koje nastaju upravo zbog njegovog nepoznavanja.

Jedan od organizatora i domaćina manifestacije je i Emanuele Marini iz Italije, koji je hiperpoliglota: govori više od 30 jezika. Kako i sam kaže, 15 jezika govori tečno, a ostale još uvek usavršava. Svoj talenat je otkrio sa 16 godina. Tada je, osim engleskog i latinskog koje je učio u školi, samoinicijativno upisao i kurs nemačkog jezika, a pravo otkriće talenta je usledilo nakon mature, kada je dobio poziv da ide na odmor u Poljsku.

– Pošto nisam znao jezik, tri meseca pre putovanja sam kupio knjige i krenuo da učim. Naučio sam neke osnove i shvatio da mi to zaista ide od ruke. Od tada sam na svako pola godine kupovao knjige i rečnike, tako da trenutno imam pravu malu biblioteku – objašnjava Marini.

Odluka o tome koji jezik sledeći želi da nauči dolazila je s putovanjima na koja je išao, a tehnika je, kako kaže, potpuno individualna stvar. Ovaj hiperpoliglota prvo uči gramatiku, pa nakon toga primenjuje vežbe slične onima koje se rade u školi. Potom na red dolazi razgovor s drugim ljudima.

Nije da ne postoje lakši i teži jezici. Čak i za poliglote. Tako bar kaže i Emanuele Marini, za koga su srodni jezici uvek lakši za učenje pa mu je, recimo, sa znanjem srpskog jezika bilo potrebno tri dana za učenje makedonskog, dok je za specifičnije jezike kao što je gruzinski, potrebno oko pola godine aktivnog učenja...

V. Pavlov

(Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju od subote, 11.oktobra)


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Sad Italija

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2017 Netmark d.o.o.