Vesti » Beta 16.10.2014

Tasovac otvorio izložbu Posleratna jugoslovenska umetnost

Beta četvrtak, 16. oktobar 2014.

BEOGRAD, 16. oktobra 2014. (Beta) - Izložba "50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989." sastavljena od reprezentativnih dela umetnika socijalističke Jugoslavije koji su pomerali i menjali paradigme odredjenih perioda, otvorena je u sredu uveče u Beogradu.

Postavku izložbe, koju je otvorio ministar kulture Ivan Tasovac čine, izmedju ostalih, dela Petra Lubarde, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Vladimira Veličkovića i Dušana Otaševića.

"Izložba je prilika da pogledamo ne samo 50 godina u nazad već i prilika da otovrimo prozor kroz koji ćemo gledati narednih 50 godina", rekao je Tasovac.

Izložba je priredjena u susret pedesetogodišnjici otvaranja zgrade Muzeja savremene umetnosti, i tim povodom Tasovac je najavio da će zgrada Muzeja na Ušcu biti rekonstruisana do 20. oktobra 2015.

Polazna tačka izložbe je slika Petra Lubarde "Fantastični predeo" iz 1951. godine, koja označava preokret društvu, kao i u likovnoj umetnosti, a završava se slikom Marije Dragojlović "Crna satenska kutija" iz 1989. koja takodje prati zadati društveno-politički okvir.

Hronološki okvir od 1951. do 1989. godine počinje od izgradnje specifičnog jugoslovenskog društveno političkog modela socijalizma započetog nakon 1948. i sukoba s Informbiroom i Staljinom, dok u umetnosti označava razlaz sa socijalističkim realizmom.

Dela su predstavljena u posebnim celinama u pet prostorija.

Izložba se nadovezuje na prethodnu "100 dela iz zbirki MSU. Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945." predstavljenu tokom aprila i maja 2014. godine.

Ovom izložbom zaokružuje se simbolički gest prema publici i kulturnoj javnosti da posle sedam godina, koliko traje rekonstrukcija Muzeja, ponovo bude u prilici da pogleda reprezentativni izbor dela umetnika zastupljenih u zbirkama Muzeja.

Izložbu u Kući legata, u Knez Mihailovoj ulici, u organizaciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, posetioci će moći da pogledaju do 7. decembra, svakog dana osim ponedeljka.

(Beta, 16.10.2014)Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Ministar kulture Jugoslavija

Add to Facebook Add to iGoogle Follow us on Twitter
©2017 Netmark d.o.o.