http://www.rts.rs

RTS

Rusija poziva Ukrajinu da povuče zabranu ruskoj takmičarki na „Evrosongu“

RTS pre 1 sat
RTS: Rusija poziva Ukrajinu da povuče zabranu ruskoj takmičarki na „Evrosongu“
Dan nakon proglašenja zabrane ulaska u zemlju ruskoj predstavnici na „Pesmi Evrovizije“, Rusija je pozvala Ukrajinu da povuče svoju odluku.
„Smatramo da je to vrlo štetna odluka i zaista očekujemo da će biti revidirana pre takmičenja i da će ruska takmičarka moći da učestvuje“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Ukrajinska služba bezbednosti juče... »

Slatka čarolija – nauka bez granice

RTS pre 2 sata
RTS: Slatka čarolija – nauka bez granice
Na koji način je „osećaj sreće” povezan sa konzumiranjem slatkih namirnica? Kako se prave savršene figure od magičnog šećera? Zbog čega je istorija šećera – istorija bola?
Šećer je danas toliko dostupan da nam je teško zamisliti koliko je zapravo istorija šećera - istorija bola, trgovine robljem, teškog rada, industrijske revolucije, napretka moćne industrije hrane. Gigantska trava saharum, tj.... »

Tereza Mej: Britanija se ne plaši

RTS pre 49 minuta
RTS: Tereza Mej: Britanija se ne plaši
Teroristički napad je pokušao da naruši demokratiju, ali danas se sastajemo kao i obično, poručila je Tereza Mej u Britanskom parlamentu.
Britanska premijerka Tereza Mej poručila je, dan posle napada u Londonu, da se Britanija ne plaši. Mejova je poslanicima u Donjem domu parlamenta rekla da je jučerašnji teroristički akt pokušao da naruši demokratiju i nazvala ga... »

Srpski rukopisi u Beču, drugi deo

RTS pre 2 sata
RTS: Srpski rukopisi u Beču, drugi deo
U Beču, prestonici nekadašnjeg moćnog Habzburškog carstva, u jednoj od najlepših nacionalnih biblioteka u svetu, kroz knjige otkrivamo uzore, motivaciju, kanone, duhovna nadahnuća, poetska i estetska merila. Utvrđujemo srpsko srednjovekovno književno nasleđe u okviru sveukupne evropske kulturne baštine.
U okviru projekta „Istraživanje i prikupljanje srpskih rukopisa u inostranim zbirkama", tokom 2015. i 2016. godine vršena su istraživanja u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci, u palati Hofburg u Beču, gde se čuva više od 160... »

„El-Pi duo“ na srpskom hibridnom klaviru u Singapuru

RTS pre 37 minuta
RTS: „El-Pi duo“ na srpskom hibridnom klaviru u Singapuru
Dva koncerta klavirskog dvojca „El-Pi duo“, koga čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, bila su rasprodata u Singapuru. Tamo su otišli na poziv Univerziteta „Singapur“ i Centra za kvantne tehnologije, sa kojim sarađuju u okviru projekta „Kvantna muzika“.
Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da su tokom koncerata 21. i 22. marta Sonja i Andrija svirali na hibridnom klaviru koji su kompletno osmislili i razvili inženjeri iz Srbije. Razvoj sasvim novog instrumenta realizovan je... »

Kakvo obrazovanje traže poslovi budućnosti

RTS pre 2 sata
RTS: Kakvo obrazovanje traže poslovi budućnosti
Poslednjih nekoliko godina intenzivno se govori o tome da većina obrazovnih sistema u svetu ne obučava učenike veštinama koje su potrebne da bi se zaposlili i obavljali „poslove budućnosti”.
Na konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju" razgovarali smo o tom problemu sa Džo Bil, direktorkom za obrazovanje i društvo i članicom izvršnog odbora British Council-a. Za Internet portal RTS-a gđa Bil je govorila o... »

Ed Širan dobitnik prestižne nagrade za mlade tekstopisce

RTS pre 12 minuta
RTS: Ed Širan dobitnik prestižne nagrade za mlade tekstopisce
Megapopularni Ed Širan dobitnik je priznanja „Hol Dejvid starlajt“ koje se dodeljuje mladim tekstopiscima. Britancu će nagrada biti uručena na svečanoj ceremoniji u Njujorku 15. juna.
Kako otkrivaju čelnici Kuće slavnih tekstopisaca Ken Gembl i Leon Haf, Širan je postigao mnogo u pop muzici i teško je poverovati da mu je tek 26 godina. „On nije senzacija koja se dogodila tokom noći, već se bavi snimanjem,... »

Kern: EU u fazi puberteta

RTS pre 2 sata
RTS: Kern: EU u fazi puberteta
Austrijski kancelar Kristijan Kern kaže da će EU u 60. godinu postojanja ući sa 27 članica i perspektivom za širenje, primetivši, međutim, da je dolaskom Trampa i Bregzitom EU prvi put suočena sa snagama koje otvoreno rade na njenom slabljenju.
"Mi smo sada u pubertetu ovog projekta", rekao je Kern u odgovoru na pitanje bečkog Kurira koliko će članica doživeti zajedno 65. godišnjicu EU. Kern smatra i da je EU u fazi pronalaženja identiteta, koji, kako je rekao, nastupa... »

Festival podvodne fotografije u Pančevu

RTS pre 13 minuta
RTS: Festival podvodne fotografije u Pančevu
U Pančevu je otvoren 14. međunarodni festival podvodne fotografije i podvodnog filma. U naredna dva dana biće prikazani filmovi iz Francuske, Italije, Španije, Engleske, Amerike i Rusije, a do 27. marta u foajeu Kulturnog centra biće izložene 34 fotografije nastale u morskim i rečnim dubinama.
Svake godine na festivalu se predstvaljaju tematski filmovi. Tako smo do sad gledali potopljene brodove i razne ajkule, a sada je predstavljeno svo šarenilo pod vodom koje ima za cilj da gledaoce opusti i relaksira. U tri... »

Vremeplov (23. mart 2017)

RTS pre 3 sata
RTS: Vremeplov (23. mart 2017)
Poznati akademik i vajar Đorđe Jovanović umro je na današnji dan 1953. godine. Danas se obeležava Nacionalni praznik Pakistana. Srpska glumica Vesna Čipčić rođena je na današnji dan 1954. godine.
Na današnji dan 1953. godine umro je Đorđe Jovanović, vajar, akademik, profesor i direktor Umetničke škole u Beogradu. Đorđe Jovanović je studirao arhitekturu na Velikoj školi u Beogradu, a vajarstvo u Beču, Minhenu i Parizu. Bio... »

©2017 Netmark d.o.o.