http://www.rts.rs

RTS

Selo sa grofovskom tradicijom magnet za došljake

RTS pre 3 sata
RTS: Selo sa grofovskom tradicijom magnet za došljake
Za najmanje selo između Rume i Sremske Mitrovice – Erem kažu da živi u tišini. Zbog toga, decenijama privlači došljake iako nema institucije, nije čak ni mesna zajednica. Ima oko 30 kuća i nijedna nije prazna.
Drveni točak, porodici Ključnikov promenio je život. Zbog te slike u oglasu, iz okoline Moskve sele se u okolinu Rume. "Imamo mnogo više slobode tu zato što radimo u svom tempu i samo za sebe. Ne moramo svaki dan da idemo na... »

Diverzitet faune ‒ specifičnosti Srbije

RTS pre 12 sati
RTS: Diverzitet faune ‒ specifičnosti Srbije
U poređenju sa mnogim evropskim državama, diverzitet faune Srbije je izuzetno visok. U Srbiji živi 16 odsto evropskih gmizavaca, vodozemaca i riba, 51 odsto faune ptica Evrope i 38 odsto evropskih sisara. Među zaštićenim vrstama su bubamara, jelenak, slepi miš, rečni rak...
Dr Rastko Ajtić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije objašnjava da „kod nas, usled pojave planinskih lanaca prema jugu, raste složenost ekosistema, a sa složenošću ekosistema ‒ raste i brojnost vrsta". U južnim, planinskim... »

Hrvatske boli i tužbalice: Sve će to narod pozlatiti

RTS pre 13 sati
RTS: Hrvatske boli i tužbalice: Sve će to narod pozlatiti
Četiri godine nakon krunskog dokaza hrvatskog državotvornog uspeha, ulaska u EU i širu porodicu evropskih nacija, Hrvatska se našla na silaznoj putanji svega što je htela, planirala, od nesklone joj istorije iskamčila, ili vlastitom i tuđom krvlju platila. Ekonomija se urušava, politika vrti u krugu, mladost proteruje, a blagodeti doba prosvetiteljstva brišu iz oktroisane kolektivne memorije. Kuda to ide Hrvatska, kad ne može ni preko, u Sloveniju?
Kakva god da je vlast sedela u Zagrebu u poslednjih sedamdesetak godina, Hrvati su mogli da budu sigurni u jednu stvar: da posle svake zime dolazi letnja turistička sezona. Svi oni dugi meseci između dva turistička leta bili su... »

Roniti u filmu sa dobrom scenografijom

RTS pre 12 sati
RTS: Roniti u filmu sa dobrom scenografijom
Gordana Karović je jedina žena podvodni arheolog u Srbiji. U Jadranu je ronila najdublje, do 82 metra, ali su njene najveće izazove predstavljala arheološka istraživanja u Izraelu i na Baltiku.
U Izraelu je sa profesorom Avnerom Rabanom istraživala podvodne ostatke luke grada Cezareja Maritima, luke Sebastos. Tokom istraživačke sezone 1997. godine, kada se radilo u unutrašnjem bazenu antičke luke, Gordana je bila jedini... »

Božin Simić i Draža Mihailović

RTS pre 12 sati
RTS: Božin Simić i Draža Mihailović
Zbog neugodnosti koje je Božin Simić doživeo po dolasku iz Ankare u Englesku 1941. godine, Idn je generalu Dušanu Simoviću, predsedniku izbegličke vlade u Londonu, uputio pismo sa izvinjenjem jer protiv njega ništa nisu pronašli. Prema engleskim i francuskim obaveštajnim izvorima, general Dušan Simović i pukovnik Božin Simić bili su, uz generala Borivoja Mirkovića, glavni zagovornici puča tog 27. marta 1941.
General Simović i pukovnik Simić bili su školski drugovi. Simić je obavestio predsednika vlade o svom viđenju situacije i zatražio dozvolu da ode u zemlju, ali je opet naišao na prepreku: „Simoviću sam izložio opasnost da će se u... »

„Goran“ otvara reviju hrvatskog filma „Kino region“ u DOB-u

RTS pre 7 sati
RTS: „Goran“ otvara reviju hrvatskog filma „Kino region“ u DOB-u
Projekcijom ostvarenja „Goran“ u režiji Nevija Marasovića sutra u Domu omladine Beograda počinje revija novog hrvatskog filma „Kino region“.
Do 26. aprila biće prikazano pet filmova – Ne gledaj mi u pjat u režiji Hane Jušić, koji je imao srpsku premijeru na Festu, „ZG 80“ u režiji Igora Šeregija i tri dokumentarca Kino Otok Ivana Ramljaka, Generacija Nenada Puhovskog... »

Kragujevačkim nastavnicima priznanje "Šešir profesora Koste Vujića"

RTS pre 7 sati
RTS: Kragujevačkim nastavnicima priznanje "Šešir profesora Koste Vujića"
Glasovima đaka, priznanje "Šešir profesora Koste Vujića", koje se prvi put dodeljuje, zaslužilo je šest kragujevačkih nastavnika.
Učenici su izabrali sledbenike velikog profesora Koste Vujića i to su: Zorica Mihajlović iz Osnovne škole "Mirko Jovanović", Bojana Tubić, nastavnik u školi Dragiša Luković Španac", Marina Andrić iz škole "19 .Oktobar ", Jelena... »

Šutanovac i Janković – liderstvo i partnerstvo

RTS pre 1 dan
RTS: Šutanovac i Janković – liderstvo i partnerstvo
Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac poručio je da će ta stranka biti "lider promena", a Saša Janković, kojeg su demokrate podržale na predsedničkim izborima, najavio strateško partnerstvo sa tom strankom.
Šutanovac je u obraćanju ocenio da je bila dobra odluka da se pruži podrška Jankoviću na predsedničkim izborima. U Srbiji se, kaže, mnogi danas bave pitanjem ko će biti lider opozicije, a za DS je najvažnije pitanje - ko će biti... »

Neredi u Varšavi zbog Frljićeve predstave

RTS pre 1 dan
RTS: Neredi u Varšavi zbog Frljićeve predstave
Poljska policija je grubo rasterala aktiviste krajnje desnice koji su sprečili ulaz u pozorište u Varšavi gde se prikazivala predstava "Prokletstvo" hrvatskog reditelja Olivera Frljića koju Katolička crkva i konzervativne sredine u toj zemlji smatraju "bogohulnom".
Više desetina mladih demonstranata uzvikivali su "Ovo je svetogrđe" i "Dolaze beli ratnici, nacionalisti i katolici". Nezadovoljni građani su bacali petarde i dimne bombe i nosili zastave dve manje stranke krajnje desnice,... »

"Marš za nauku" – za bolje uslove za naučnike

RTS pre 1 dan
RTS: "Marš za nauku" – za bolje uslove za naučnike
Istraživači i naučni radnici pridružili su se protestom ispred zgrade SANU "Maršu za nauku", kakav je danas održan u više stotina gradova širom planete.
U svetu se tim protestima zahtevaju bolji uslovi rada i veća sredstva za standard pripadnika "naučne zajednice" i za naučna istraživanja, ali ima i političkih zahteva, koji se odnose pre svega na kreiranje politika na osnovu... »

Remi u Las Palmasu, Katai i Krstičić ni na klupi

B92  pre 2 sata  još 24 povezane

Rezultati lokalnih izbora

RTS  pre 38 minuta  još 20 povezanih

Teniserke poražene, ne i razočarane

Mondo  pre 3 sata  još 16 povezanih
©2017 Netmark d.o.o.