Odluka o Stepincu govori više o Hrvatskoj nego o Srbiji

Beta 23.07.2016

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odluka hrvatskog suda o poništavanju presude Zagrebačkom nadbiskupu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu, više govori o Hrvatskoj nego o Srbima i Srbiji.

Vučić je u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu rekao da su ga povodom ukidanja presude Stepincu više pogodile neke izjave i komentari relativizovanja iz dela javnosti u Srbiji.

"Stepinac je bio jedan od ključnih ideologa najgore nacističke vlasti na evropskom tlu. Srbija će uvek biti na strani antifašizma. Srpski narod nikada neće podržavati fašizam i znaće da sačuva svoju zemlju od toga", rekao je Vučić.

On je dodao i da će nastojati da odnosi Srbije i Hrvatske ostanu dobri i da se sprovede sve potpisano u deklaraciji sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

"Sprovešćemo sve i sve ćemo uraditi da ispoštujemo i hrvatsku manjinu i da se ona oseća dobro. Hoću da se građani Srbije ponose onim što pružaju drugim nacionalnostima", rekao je Vučić.

Zagrebački Županijski sud u petak je u celosti poništio presudu kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

Presuda nadbiskupu Alojziju Stepincu iz 1946. poništena je jer grubo krši sadašnja i tadašnja temeljna načela materijalnog i procesnog krivičnog prava civilizovanog dela čovečanstva, rekao je u petak sudija Ivica Turudić obrazlažući odluku o reviziji presude Stepincu.

Vučić je izjavio danas i da je na izložbi "Necenzurisane laži" koju je organizovala informativna služba Srpske napredne stranke (SNS), svako pokazao svoje lice.

"Nekome je zasmetalo to što je neko postavio ogledalo u kome su mogli da vide sebe. Na izložbi je prikazano sve objavljivano protiv moje stranke, mene prijatelja, porodice. Nije objavljeno ništa falsifikovano. Šta je to tim ljudima koji su pisali zasmetalo? Šta je tu fašizam", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ta izložba nije ništa novo, jer su slične stvari radili i (Zoran) Đinđić i (Barak) Obama.

"Histerija najbolje demonstrira kako i koliko istina i argumenti koji se izlože mogu da budu ubitačni, u smislu javnog diskursa i politike", rekao je Vučić.

On je dodao i da su napadi na šeficu informativne službe SNS Vladanku Malović "jadni".

"Tako su napadali i Batu Gašića zbog helikoptera, jer su znali da mi je prijatelj i da je odan stranci. To su radili i sa Nebojšom Stefanovićem za plagijat. To što su radili je brutalna kampanja protiv svih meni bliskih ljudi, a bez direktnog napada na mene", zaključio je Vučić.

(Beta, 07.23.2016)

Povezane vesti »

Vučić zbog stranaca prepušta mandat?

Vučić zbog stranaca prepušta mandat?

Večernje novosti 23.07.2016
Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »