Novinari pozvali Vučića da shvati koliko je rizično sputavati istinu

Beta 25.07.2016

Grupa novinara uputila je danas otvoreno pismo i pozvala premijera Aleksandra Vučića da dok bude razgledao izložbu "Necenzurisane laži", pokuša da shvati koliko je "rizično sputavati istinu, plasirati laži i ohrabrivati agresivnost prema svima koji iskazuju javno drugačije stavove i ubeđenja". 

U pismu, koje su potpisali Predrag Koraksić Corax, Dušan Petričić, Dušan Mašić, Olja Bećković, Dragoljub Draža Petrović, Nikola Tomić, Žarko Jokanović, Vukašin Obradović, Tanja Jordović, Slaviša Lekić, Slobodan Georgijev, Marko Somborac i Branko Čečen, stoji da je istina ključna za svakoga ko želi da bude novinar, jer istine nema bez kritike.

"Proglašavati istinu i kritiku za laž pogubno je za slobodu izražavanja, državu, društvo u celini. Još je opasnije, u politički raspolućenoj Srbiji, praviti svojevrsne spiskove kritički nastrojenih novinara i novinarki. Izložba 'Necenzurisane laži'‚ je ogledalo vlasti, a ne nas, eksponata‚", stoji u pismu.Kako se navodi, odgovornost je na "istinskom autoru postavke" Aleksandru Vučiću, i to prema građanima Srbije, budući da odnos predsednika najjače i najuticajnije stranke prema istini i kritici, opredeljuje pravac u kojem će se srpsko društvo kretati.

"Ubeđeni smo, da svako od nas na svoj način doprinosi demokratskom razvoju Srbije i to ćemo i ubuduće činiti. Bilo bi korisno kada bi to konačno shvatio i Aleksandar Vučić, zbog sebe, zbog novinara i novinarki, zbog građana Srbije", navodi se u pismu.

Predsednik Vlade Srbije najavio je da će danas posetiti izložbu "Necenzurisane laži", koja je otvorena 18. jula i na kojoj su predstavljene naslovne strane, izvodi iz štampe i televizijske emisije, koje se odnose na Vučića i Srpsku naprednu stranku.

(Beta, 07.25.2016)

Povezane vesti »

Nema istine bez kritike

Nema istine bez kritike

Danas 25.07.2016
Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »