Ime tužioca u slučaju Savamala tajna

Beta 27.09.2016

Više javno tužilaštvo u Beogradu proglasilo je za tajnu ime tužioca koji postupa u slučaju rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala a njegov identitet nije saopšten čak ni nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja naveo da takvo postupanje nije u skladu sa zakonom, saopštila je danas Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd".

Kako se navodi u saopštenju, od tog incidenta u izbornoj noći između 24. i 25. aprila, prošlo je više od pet meseci a tužilaštvo je samo saopštilo da istraga još nije pokrenuta a da tokom prikupljanja obaveštenja "nisu naišli ni na jedan podatak koji bi javnosti bio značajan".

Na pitanje koji tužilac postupa u ovom slučaju i pod kojim je brojem ovaj slučaj zaveden, Inicijativa je navela da su iz tužilaštva odgovorili da je to tajna.

"Nakon žalbe, povodom ove odluke reagovao je i Poverenik za informacije od javnog značaja koji je upozorio na činjenicu da su u slučaju Savamala već utvrđeni brojni propusti nadležnih organa i službi, što dodatno opravdava interes, kao i pravo javnosti da sazna informacije u vezi sa slučajem. Poverenik je zaključio i da odluka da se ime i prezime postupajućeg tužioca i broj predmeta o slučaju Savamala proglase tajnom, nije doneta u skladu sa zakonom, te naložio da ovi podaci budu objavljeni u roku od pet dana od dana prijema rešenja. Uprkos reagovanju poverenika i isteku roka, tužilaštvo i dalje skriva ove informacije", dodaje se.

Inicijativa je zapitala zbog čega građani nemaju pravo da znaju ni najosnovnije informacije o predmetu koji se bavi jednom od najvećih afera vlasti za koju su, kako se ocenjuje, "komandno i moralno odgovorni i u koju su, po svoj prilici, umešani i visokorangirani funkcioneri poput ministra policije, gradonačelnika, predsednika Skupštine grada Beograda, načelnika policije i komunalne policije".

"Da li ćemo samo nemo gledati kako se nastavlja zataškavanje i pritisak na institucije? Kako se skrivanjem informacija kupuje vreme i relativizuje krivica? Kako se novim lažima i podmetačinama optužuju građani koji neće da ćute? Kako se institucije sistema povinuju interesima bahatih nasilnika na vlasti?", dodaje se u saopštenju.

Predstavnici te organizacije su najavili novi protestni skup povodom slučaja Savamala, koji će se održati u četvrtak, 29. septembra, u 18 časova ispred Skupštine grada Beograda, odakle će se prošetati do Višeg javnog tužilaštva kako bi njegovim predstavnicima poručili da se ne plaše i da ne podležu pritiscima vlasti.

U noći između 24. i 25. aprila maskirane osobe, uz pomoć bagera, porušile su nekoliko objekata u beogradskoj Hercegovačkoj ulici u Savamali, pri čemu ni Ministarstvo unutrašnjih poslova, ni komunalna policija nisu intervenisali na poziv građana.

Premijer Aleksandar Vučić je početkom juna rekao da su u taj slučaj umešani ljudi iz samog vrha gradske vlasti Beograda, a Više javno tužilašvo saopštilo je 24. avgusta, četiri meseca od rušenja u Savamali, da istraga još traje i da nema novih informacija.

(Beta, 09.27.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »