Viktorija grupa treći najveći neto izvoznik u Srbiji

Beta 03.12.2016

Viktorija grupa je sa svojim kompanijama Sojaprotein i Viktorijaoil treći najveći neto izvoznik Srbije, a prvoplasirana je u prehrambeno-prerađivačkom sektoru, saopštila je danas ta kompanija.Po podacima Uprave carina, neto izvoz te dve članice Viktorija grupe u 2015. godini iznosio je 120 miliona evra.

"Viktorija grupa je godinama unazad među najvećim izvoznicima i neto izvoznicima u Srbiji. Mi domaću soju i suncokret prerađujemo u proizvode viših faza prerade koje plasiramo na domaćem i inostranom tržištu", kazao je izvršni i finansijski direktor Viktorija grupe Vladimir Čupić.

Dodao je da ta kompanija izvozi u preko 50 zemalja širom sveta, a da joj je Evropska unija centralno izvozno tržište, dok je uvoz Viktorija grupe minimalan.

"Naši proizvodi su vrlo prepoznatljivi u svetu po kvalitetu koji se prati od njive do finalnog proizvoda. U jakoj globalnoj konkurenciji fokusirani smo i na postizanje i održavanje cenovne konkurentnosti što je konstantni izazov imajući u vidu osetljivost svetskog tržišta poljoprivrednih roba", istakao je Čupić.

Kako je navedeno u saopštenju, istraživanje Biznis info grupe o najvećim i najprofitabilnijim kompanijama u Srbiji u periodu od 2008. do 2015. godine pokazalo je da je prerađivačka industrija drugi najzastupljeniji sektor, posle  trgovine, i doprinosi sa gotovo četvrtinom ukupnih poslovnih prihoda u grupaciji 100 najbolje plasiranih kompanija.

U tom sektoru posluju i najveći domaći izvoznici, među kojima se posebno izdvaja prehrambeno-prerađivačka industrija zbog neto efekta i pozitivnog uticaja na trgovinski i platni bilans zemlje.

Prema mišljenju autora istraživanja Zorana Jeremića, jedino izvozno orijentisana proizvodnja može da omogući privredni rast.

"Važno je da se u izvoznoj i industrijskoj strategiji identifikuju oblasti u kojima Srbija ima komparativne prednosti, kao i da u strukturi dominiraju proizvodi koji imaju višu dodatnu vrednost. Prerada poljoprivrednih proizvoda tu ima izuzetno značajno mesto i prednost u odnosu na neke druge sektore sa stanovišta izvoza", ocenio je Jeremić.

Ukazao je da za razliku od nekih drugih industrija koje su zasnovane na velikom učešću uvoznih komponenti, u industriji prerade poljoprivrednih proizvoda je to učešće relativno nisko, pa su prerađivači najčešće i veliki neto izvoznici.

"Takođe, u ovom segmentu može se postići velika dodatna vrednost, koja je kod nekih industrijskih izvoznika minimalna", rekao je Jeremić. 

 

(Beta, 12.03.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »