Čanak traži od Ustavnog suda ocenu ustavnosti zakona o budžetu Srbije

Beta 11.01.2017

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak danas je otvorenom pismu zatražio od novoizabranog sudije Ustavnog suda Srbije Tamaša Korheca zatražio pokretanje postupka po inicijativi LSV za ocenu ustavnosti dela zakona o bužetskom sistemu i budžetu Srbije.

Čanak je u pismu ocenio da Korhec, kao sudija iz Vojvodine, treba da ima razumevanja za pitanja kršenja Ustavom zagarantovanog prava Vojvodine na prihode, "onako kako je Ustavom utvrđeno".

"Izostanak poštovanja sopstvenog Ustava u delu o finansiranju Vojvodine, daje signal neozbiljnosti i Srbija se ne može zvati pravnom državom sve dok ne ispravi tu nepravdu načinjenu Vojvodini", naveo je Čanak u pismu.

Ocenio je i da je Ustavni sud svojim dosadašnjim nepostupanjem po podnetoj incijativi "produžio i produbio neustavno stanje u delu finansiranja Vojvodine".

LSV je pre godinu dana podnela inicijativu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Srbije, ali nije dobio odgovore i informaciju kada će Vojvodini biti vraćeno "više od dve milijarde evra, koliko joj je uskraćeno nepoštovanjem Ustava u periodu od deset godina".

Inicijativom je tada traženo mišljenje Ustavnog suda, jer, kako se navodi, "zakoni onemogućavaju sprovođenje odredbe Ustava Srbije kojom se garantuje pravo Vojvodine na budžet u iznosu najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike".

(Beta, 01.11.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »