Pokret socijalista: LSV vrši nedopustivi pritisak na sudstvo

Beta 11.01.2017

Pokret socijalista (PS) ocenio je danas zahtev Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) za pokretanje postupka  za ocenu ustavnosti dela zakona o bužetskom sistemu i budžetu Srbije kao nedopustivi pritisak na sudstvo.

Predsednik Pokrajinskog odbora PS Bojan Torbica smatra i da je nedopustivo da ta stranka i njen lider Nenad Čanak dele sudije na osnovu mesta iz koga dolaze.

Čanak je prethodno danas od novoizabranog sudije Ustavnog suda Srbije Tamaša Korheca zahtražio pokretanje postupka po inicijativi LSV za ocenu ustavnosti dela zakona o bužetskom sistemu i budžetu Srbije.

Lider LSV je u pismu ocenio da Korhec, kao sudija iz Vojvodine, treba da ima razumevanja za pitanja kršenja Ustavom zagarantovanog prava Vojvodine na prihode, "onako kako je Ustavom utvrđeno".

 

Torbica je u saopštenju zapitao zašto Čanak to isto nije radi dok je bio u pokrajinskoj vlasti sa Demokratskom strankom (DS).

"Zašto nije pitao svoje partnere iz DS šta se dešava sa novcem iz budžeta predviđenim za Vojvodinu?", naveo je Torbica zapitavši Čanka i zašto dok je bio na vlasti nije brinuo za državu i njen pravni sistem.

LSV je pre godinu dana podnela inicijativu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Srbije, ali nije dobio odgovore i informaciju kada će Vojvodini biti vraćeno "više od dve milijarde evra, koliko joj je uskraćeno nepoštovanjem Ustava u periodu od deset godina".

(Beta, 01.11.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »